Gemeente Helden

Diamanten feest Peter en Riek van Ophoven-van Rijssel

Op 14 januari waren Peter van Ophoven (87 jaar) en Riek Van Ophoven
-van Rijssel (80 jaar) zestig jaar getrouwd. Ze vierden wegens gezondheidsredenen dit diamanten feest met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in de eigen familiekring.

Maandagavond 15 januari werd het diamanten bruidspaar verrast met een bezoek van burgemeester Kleijngeld

Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren, waarvan een kind na enkele dagen is overleden. Inmiddels zijn er 10 kleinkinderen, en 5 achterkleinkinderen bijgekomen.
Peter komt oorspronkelijk uit Grashoek. Riek is geboren in Brabant. Op nog jonge leeftijd verhuisden haar ouders naar Maasbree. Op Bevrijdingsdag leerden Peter en Riek elkaar kennen in een danslokaal in Maasbree. Riek kwam uit een groot gezin met 9 kinderen en Peter had alleen een zus. Zijn vader heeft de oorlog niet overleefd en moeder is daarna nooit meer hertrouwd.

Harde werkers
Het waren vroeger harde werkers. Zij zijn begonnen met een klein gemengd bedrijfje met 40 kippen en een koe. Peter bouwde indertijd zelf de kippenhokken van riet en boshout. Het was toen echt geen vetpot en het was moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De Coöperatie kwam wekelijks boodschappen brengen en er kon niet altijd betaald worden. Dit kon toen nog op rekening. Daarna startten ze een varkensfokkerij op. Dit was voor die tijd het allermodernste varkensbedrijf. Het had dan ook veel bekijks. Uit alle delen van Nederland arriveerden bussen met mensen die de stallen kwamen bezichtigen. Dit was ongeveer in de jaren 60. Ook het telen van fruit en asperges behoorden toen tot hun bron van inkomsten. Na enkele tegenslagen, zoals mond- en klauwzeer en slechte varkensprijzen werden de tijden beter. Het harde werken werd eindelijk beloond.

Zelfstandig wonen
Ze genieten nu al geruime tijd van een welverdiende oude dag. Na vele jaren in Grashoek te hebben gewoond zijn ze verhuisd naar Panningen. Lekker dicht bij de winkels en andere faciliteiten. Met mooi weer gaan ze op pad met hun scootmobiel. Het lopen gaat moeizamer. Ze wonen nog helemaal zelfstandig. 1 keer in de week krijgen ze poetshulp. De rest doet Riek zelf en ze kookt nog elke dag, behalve op maandag. Dan gaan ze in Grashoek bij de Ankerplaats een heerlijke maaltijd nuttigen met leeftijdsgenoten. Daar passeert nog menigmaal een sterk verhaal van vroeger de revue. Peter en Riek zijn echte levensgenieters. s Middags zie je ze vaak bij AC restaurant koffie drinken. Dit is een ontmoetingsplaats voor ouderen geworden. Inmiddels hebben ze daar een vriendenkring opgebouwd. Ook op andere plaatsen worden ze geregeld gesignaleerd, genietend van een kopje koffie. Onlangs zijn hun rijbewijzen weer voor 5 jaar verlengd, zodat ze nog steeds mobiel zijn. Een grote hobby van Peter is de muziek. Hij verzorgde een tijdlang de muziek voor karaoke in de Wietel. Tegenwoordig komt hij vaker bij de Wietel voor de gezelligheid. Spelletje kaarten en een praatje. Riek gaat dan ook wel eens mee. Ook bij het Vorkmeer zijn allerlei activiteiten voor 65+ ers. Zo volgde Peter enkele jaren geleden nog een computer cursus.