Gemeente Soest

Wet Inburgering

Datum: 31/01/2007

Gemeente Soest gaat door met actieve aanpak inburgering

Per 1 januari 2007 is de nieuwe Wet inburgering van kracht. De wet bepaalt dat alle personen van 16 tot 65 jaar zonder Nederlandse nationaliteit een inburgeringsexamen moeten halen.

De wet bepaalt ook dat de gemeente een deel van deze inburgeringsplichtigen moet of kan helpen bij het halen van dit examen. De gemeente Soest gaat dit onder andere doen door inburgeringscursussen aan te bieden.

Actieve aanpak

De gemeente Soest heeft de keuzes voor de uitvoering van de wet gemaakt. Er wordt nu hard aan deze uitvoering gewerkt. Dat kan niet allemaal tegelijk en dat hoeft ook niet. 2007 wordt gezien als een overgangsjaar.

Momenteel zijn nog veel mensen bezig met een inburgeringstraject. Het aantal personen dat een aanbod moet krijgen is beperkt. Daarnaast biedt de gemeente een inburgeringscursus aan personen zonder inkomsten en personen met een uitkering.

In de loop van 2007 start de gemeente met het oproepen van deze mensen. De gemeente organiseert binnenkort informatiebijeenkomsten waar zij tekst en uitleg geeft over de nieuwe wet.

Eigen verantwoordelijkheid

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar inburgering. De gemeente Soest gaat uit van alle mogelijkheden die de wet biedt. Zij wil graag dat iedereen meedoet in de Soester en Soesterberger maatschappij en stimuleert mensen om te participeren. Inburgeringsplichtigen hoeven echter niet te wachten op een bericht van de gemeente.

Iedereen die dat wil, mag zelf starten met inburgeren.

© 2004-2007 Gemeente Soest - Disclaimer