KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

31-1-2007

Stuw Lith defect - boten in de Maas tussen Grave en Lith moeten tijdelijk weg

Rijkswaterstaat maakt bekend dat de waterstand in de Maas tussen Grave en Lith eind deze week (2 - 4 februari) drastisch zal worden verlaagd.

In het afgelopen weekeinde brak een oog af waarmee een ketting aan de stuwklep is bevestigd. Dit defect kan alleen bij een lage waterstand worden gerepareerd. Daarom wordt vrijdag het waterpeil tussen de stuwen van Grave en Lith met wel vijf meter verlaagd. Als de reparatie normale peil. Het verlagen van de waterstand is ook nodig om het plaatsen van de noodbalken mogelijk te maken. Na het plaatsen van deze noodbalken zal de waterstand weer op normaal stuwpeil worden gebracht en zal naar verwachting de scheepvaart weer normaal doorgang kunnen vinden

De gevolgen zijn groot. Vrijdag en zaterdag zal de beroepsvaart tussen Grave en Lith worden gestremd. Bovendien liggen bij watersportcentra en verenigingen honderden pleziervaartuigen afgemeerd die vrijdag droog komen te liggen. Rijkswaterstaat heeft de jachthavens en verenigingen gisteren bericht over de waterstanddaling.

Rijkswaterstaat heeft het Watersportverbond verzekerd dat alle verenigingen en watersportcentra en jachthavens telefonisch op de hoogte gebracht zijn. Op de vraag van het Watersportverbond of de werkzaamheden uit te stellen zijn antwoordde de woordvoerder van Rijkswaterstaat dat dit helaas niet mogelijk is. " We hebben geen keuze. De stuw in Lith heeft drie openingen met schuiven en kleppen. Eén van deze openingen is defect waardoor de waterstand op het betreffende riviergedeelte niet meer is te handhaven. Langer wachten is onverantwoord."

Eigenaren van pleziervaartuigen en andere belanghebbenden worden dringend verzocht snel maatregelen te treffen om schade aan hun vaartuigen of andere eigendommen te voorkomen. De scheepvaart dient rekening te houden met beperking van de diepgang en stremming.

Voor belanghebbenden zijn er vanaf heden speciale nummers voor nadere telefonische informatie: 06-22790202 en 06-22799484.