Gemeente Zaanstad

31-01-2007

Beroep wegaanpassingsbesluit Oostbaan A7 knooppunt Zaandam-Purmerend-Zuid
Het college van B&W heeft beroep ingesteld tegen het wegaanpassingsbesluit Oostbaan A7 Zaandam-Purmerend-Zuid. Volgens Zaanstad is bij het opstellen van dit besluit door Rijkswaterstaat gewerkt met onjuiste verkeersgegevens. Het college wil een betrouwbaar beeld van de te verwachten geluidbelasting in de woonwijk het Kalf. Daarom laat zij momenteel uitrekenen wat de geluidbelasting voor de woonwijk het Kalf wordt als wordt gewerkt met de juiste gegevens. Dit rapport is echter nog niet klaar. Om zeker te weten dat het beroep binnen de gestelde termijn is ingesteld, heeft de gemeente pro forma beroep ingesteld bij de Raad van State en aangekondigd dat de argumentatie hiervoor nog zal volgen. De gemeente heeft al eerder haar zienswijze tegen het ontwerp besluit ingediend, maar dat heeft niet geleid tot een andere berekening bij Rijkswaterstaat.

Concept-definitief ontwerp Julianabrug
De gemeente Zaanstad zal aan de Provincie Noord-Holland melden dat zij instemt met het concept-definitief ontwerp voor de Julianaburg. De planning is dat in september 2007 wordt begonnen met de sloop en bouw van de nieuwe brug. De werkzaamheden duren tot en met maart 2009.

Het schetsontwerp van de brug is door de provincie besproken in de Klankbordgroep vervanging Julianaburg. Ook is door de provincie een inloopavond georganiseerd om te komen tot een voorontwerp. De gemeente heeft bij het beoordelen van het concept-definitief ontwerp onder meer gelet op de doorstroming van zowel het scheepverkeer op de Zaan als de doorstroming van het verkeer.

Hondenuitrenbeleid
Het hondenuitrenbeleid in Zaanstad wordt ingevoerd in de gehele stad. De overlast van hondenuitwerpselen is een grote ergernis voor velen. Ondanks dat het plaatsen, legen en onderhouden van de hondenpoepbakken in combinatie met handhaving van het beleid duur is, heeft het College besloten het hondenuitrenbeleid uit te breiden. Zeker omdat blijkt dat in de wijken waar het beleid is ingevoerd de overlast, en daarmee de klachten, afnemen. Medio 2007 worden de aanwijzingsbesluiten voor de uitrenvelden en de hondenverbodsgebieden genomen. Vanaf september 2007 zal het nieuwe beleid van kracht worden.

Nieuwe tarieven voor aansluiting op het riool
Het college van B&W heeft de tarieven voor nieuwe aansluitingen van huizen woningen en bedrijfspanden op het gemeentelijke riool voor 2007 vastgesteld. De hoogte van het tarief wordt mede bepaald door de afstand tussen het aan te sluiten pand en het gemeentelijk riool. De prijsstijging van 13% wordt veroorzaakt door een stijging van materiaal, arbeids- en tractiekosten over de periode 2005 en 2006 en de te verwachte prijsstijgingen over 2007.

In onderstaand overzicht staan voor elke categorie de nieuwe tarieven vermeld.

Aanleg huisaansluiting bij gelijktijdige uitvoering van werken aan het bestaande gemeentelijk riool

Tarief 2007

Diameter 125

EUR 314,--

Diameter 160

EUR 344,-

Aanleg huisaansluiting op bestaande gemeentelijke riolen

Tarief 2007

Diameter 125/125

EUR 508,--

Diameter 125/160

EUR 522,--

Diameter 160/160

EUR 558,--

Regeling Langdurigheidstoeslag versoepeld
De gemeente geeft Landurigheidstoeslag (LDT) aan mensen die vijf jaar of langer van alleen een uitkering leven en die vrijwel geen kans meer maken betaald werk te vinden. In 2006 is in een wetswijziging bepaald dat deze toeslag óók wordt toegekend als iemand in die vijf jaar geringe inkomsten heeft gehad. De gemeente Zaanstad heeft bepaald dat de hoogte van die inkomsten niet meer dan EUR 764,-- per jaar mogen zijn. Dit is het bedrag dat gehanteerd wordt voor de kostenvergoeding voor vrijwilligerswerk. Ook gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een WAO/WIA uitkering hebben door de wetswijziging nu recht op LDT. Tot slot vervalt het recht op LDT niet als de uitkering kort (maximaal 30 dagen) is onderbroken.

Verder besloot het College van B&W:

* om de exploitatievergunning van Café Les Roses in te trekken. Op zaterdag 13 januari jl. sloot Zaanstad Les Roses met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd vanwege herhaalde forse overschrijdingen van het toegestane geluidsniveau.