Gemeente Hoorn


College stelt raad voor om Oostereiland zelf te kopen

31 januari 2007 - Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad voorstellen het Oostereiland zelf te kopen. Dat heeft het college 30 januari besloten. De gemeenteraad neemt naar verwachting in maart een besluit.

Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van B en W en de gemeente en het rijk worden het eens over de prijs en de voorwaarden, is de volgende stap het doen van een haalbaarheidsonderzoek naar een ontwikkeling volgens het historische scenario. Dat betekent onderzoek naar de kosten en baten en de vraag of de markt geïnteresseerd is in de door de gemeente gewenste ontwikkeling.

Het Oostereiland is nu eigendom van de rijksoverheid. Sinds 2003 staat het voormalige gevangeniscomplex op het eiland - een rijksmonument - leeg. Het rijk wil het complex en de bijbehorende gronden verkopen. Het afgelopen half jaar is dankzij een ideeënmarkt en overleg met een aantal belanghebbenden duidelijk geworden wat een groot deel van de bewoners van de binnenstad met Oostereiland wil. Het college komt op basis daarvan tot de volgende conclusies:
* de bestaande monumentale gebouwen moeten een sociale, culturele en toeristische bestemming krijgen;

* op de punt van het eiland is plaats voor een kleinschalig, paviljoenachtig gebouw;

* de bestaande botterwerf kan op het Oostereiland blijven;
* er is ruimte voor een beperkt aantal woningen uit het oogpunt van sociale controle en om een deel van de ontwikkeling te kunnen bekostigen;

* de bestaande brug kan worden gebruikt om het eiland toegankelijk te maken voor (langzaam) verkeer.

De gemeente heeft via het bestemmingsplan invloed op wat er wel of niet kan op het eiland. Niettemin vindt het college dat er twee redenen zijn om toch te kiezen voor aankoop. De belangrijkste daarvan is dat de gemeente daarmee invloed heeft op de planning van de gewenste ontwikkeling. Daarnaast heeft de gemeente als eigenaar een rechtstreekse relatie met de botterwerf en daarmee invloed op de rechtspositie van de werf.
Daar staat tegenover dat de gemeente de aankoop moet bekostigen en financiële risicos loopt.

Als de gemeenteraad besluit tot aankoop, kunnen de onderhandelingen met de dienst Domeinen van start gaan. Als die tot overeenstemming leiden wil het college ook direct een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Daarvoor wil de gemeente een architect aanzoeken met aantoonbare ervaring in herbestemmingprojecten. Het onderzoek moet inzicht geven in de te verwachten kosten van restauratie en het opknappen van het eiland. Ook moet duidelijk zijn wat de te verwachten huur- en koopopbrengsten van sociale, culturele en toeristische voorzieningen zijn, alsmede van de woningen. Het haalbaarheidsonderzoek moet ook uitwijzen of met de bestaande brug, al dan niet met aanpassingen, voor de verkeersafwikkeling kan worden volstaan.