Ingezonden persbericht


31 januari 2007

Persbericht

WSPA Nederland roept Minister Wijn op zich uit te spreken tegen import voedsel van gekloonde dieren

Den Haag - World Society for the Protection of Animals (WSPA) Nederland heeft Minister Wijn van Economische Zaken gevraagd te voorkomen dat vlees en zuivelproducten afkomstig van gekloonde dieren worden geïmporteerd in Europa, en in het bijzonder in Nederland. Met haar oproep reageert 's werelds grootste netwerkorganisatie op het gebied van dierenwelzijn op een recente publicatie van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). Daarin wordt gesteld dat het eten van voedsel van gekloonde dieren veilig is voor consumptie. Met deze uitspraak zijn de Verenigde Staten weer een stap dichter bij de verkoop van voedingsmiddelen afkomstig van gekloonde dieren als koeien, varkens en lammeren. Een zeer schadelijke ontwikkeling voor dierenwelzijn wereldwijd, aldus WSPA.

Belangrijkste reden voor de oproep van WSPA Nederland aan Minister Wijn, zijn de implicaties van het klonen voor dieren. Directeur van WSPA Nederland, Sandra Albers: "Het statement van de FDA dat klonen geen gevaar vormt voor de gezondheid van dieren, is volledig misleidend. De meeste gekloonde embryo's sterven in een vroeg stadium. Van de enkele dieren die wel blijven leven heeft het merendeel lichamelijke gebreken en lijdt enorm. Als we de commercialisering van producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen zonder protest laten plaatsvinden in de Verenigde Staten, zullen duizenden dieren in de VS en mogelijk miljoenen meer over de hele wereld, lijden onder de gevolgen daarvan."

Zowel internationaal als nationaal ageert WSPA tegen de import in Europa van voedsel afkomstig van gekloonde dieren. Voorafgaand aan de oproep van WSPA Nederland aan Minister Wijn, schreef WSPA een brief aan EU Commissaris van Handel, Peter Mandelson. Daarin riep WSPA hem op zich uit te spreken tegen de uitspraken van de FDA en een verbod op de import van vlees uit de VS in overweging te nemen, mocht de verkoop van gekloond vlees in de VS doorgaan.

Sandra Albers: "Mocht de verkoop van vlees- en zuivelproducten van gekloonde dieren, daadwerkelijk worden toegestaan in de VS, dan vinden wij dat andere landen deze producten moeten weigeren. En in het bijzonder wanneer er geen duidelijke labels worden gebruikt."

"We moeten in actie komen om te voorkomen dat de FDA een vreselijk precedent schept dat zal resulteren in het lijden van talloze dieren over de hele wereld. WSPA Nederland roept dan ook iedereen die om dieren geeft op, om hun zorgen te uiten aan de FDA, vertegenwoordigers van regeringen en de media," aldus Sandra Albers.

-Einde persbericht -

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 700 organisaties in meer dan 144 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. In Nederland is WSPA 13 jaar actief en heeft zij 70.000 leden. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden.