Unicef



Burundi: duizenden daklozen door overstromingen 31 januari 2007, Bujumbura - Duizenden gezinnen in Burundi zijn door overstromingen dakloos geworden. Ook hebben ze een tekort aan voedsel en schoon drinkwater.

Foto: Unicef Burundi/2007
Foto: Unicef Burundi/2007

De overstromingen vonden zo'n twee weken geleden plaats in dertien van Burundi's zeventien provincies. Al voordat het water oogsten wegspoelde, kampte het land met voedseltekorten. Volgens het Wereld Voedsel Programma (WFP) is minstens 70 procent van de Burundezen ondervoed. De voedselvoorraden zijn te klein om deze crisis te bezweren en 800.000 mensen wacht misschien de hongerdood.

Noodtoestand
De regering van Burundi heeft in zes provincies de noodtoestand uitgeroepen en haar burgers gevraagd geld te doneren. Ook is de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen. Door de overstromingen kunnen kinderen ook niet meer naar school. Schoolgebouwen zijn door het water verwoest of zijn door de ruim 17.000 daklozen als tijdelijke onderkomens in gebruik genomen.

In Gatumba, in de provincie Bujumbura, wordt schoon water uitgedeeld. Hier hebben de overstromingen voor een uitbraak van cholera gezorgd. Foto: Unicef Burundi/2007/Jamar In Gatumba, in de provincie Bujumbura, wordt schoon water uitgedeeld. Hier hebben de overstromingen voor een uitbraak van cholera gezorgd. Foto: Unicef Burundi/2007/Jamar

Unicef en het WFP steunen 220 therapeutische voedingscentra in Burundi, waar ondervoede kinderen bijvoeding krijgen. Daarnaast zorgt Unicef in een van de getroffen provincies voor hulpgoederen, zoals waterzuiveringsmiddelen, jerrycans en zeep. Het WFP helpt de bevolking in de andere provincies.

Inventarisatie van de benodigde hulp Unicef heeft ook een team naar de overstroomde provincies gestuurd om te kunnen bepalen welke hulp de kinderen en hun families precies nodig hebben. Te denken valt aan bescherming tegen ziektes, schoon water, het voorkomen van malaria en hulp bij de herstart van het onderwijs.