Gemeente 's-Hertogenbosch

31-01-2007
Handhavingsprogramma 2007
Jaarlijks stelt het college het handhavingprogramma vast. Dit jaar doen zich geen specifieke wijzigingen voor ten opzichte van 2006. De vraag naar handhaving-capaciteit is groter dan de beschikbare middelen. Het college heeft daarom prioriteiten gesteld naar thema's (horeca, uitgaansgeweld, drugsoverlast, leefbaarheid, (brand)veiligheid, woonomgeving, geluid), gebieden (wijken en buurten, uitgaansgebieden, openbare ruimte), vorm (samenwerking, flexibele inzet) en middelen (camera's en technische inspecties).

Gebiedsgerichte aanpak
Het college streeft naar een afname van de criminaliteit in risicogebieden en in de woon-omgeving, mede door een gebiedsgerichte aanpak binnen de kaders van het wijkgericht werken. Op straat zullen extra ogen en oren van buurtmeesters, stadstoezicht en politie aanwezig zijn voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid. De burgemeester zal in het Regionaal College en in de lokale driehoek afspraken maken over de inzet van de politie op buurtniveau. Van alle veiligheidspartners wordt waar nodig voldoende flexibiliteit gevraagd. Met partners worden afspraken gemaakt die preventief dan wel repressief een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de wijkveiligheid binnen het kader van het wijkgericht werken. In het kader van wijkgericht ligt het accent op de aanpak van zwerfvuil, illegale afvalstortingen en verwijdering van graffiti en illegale aanplak op (semi-) ondergrondse afvalcontainers

Overlast/criminaliteit op straat en drugsoverlast De werkwijze zoals die is gevolgd bij het toezicht op de hotspots Hinthamerstraat en de stationsomgeving wordt voortgezet. Het college gaat door met het aanpakken van de overlast die vanuit panden wordt veroorzaakt. Ook die aanpak is in het veiligheidshuis ondergebracht. De drugsoverlast is de afgelopen jaren afgenomen. Daaruit kan geconcludeerd worden dat het bestaande beleid onverkort moet worden voortgezet omdat het kennelijk vruchten afwerpt. De 24-uursopvang, bemoeizorg en andere reguliere activiteiten op het gebied van welzijn en volksgezondheid moeten doorgaan in 2007. Ook het repressieve optreden blijft van belang vooral gericht op de aanpak van de handel. Maar ook bij ongewenste activiteiten in horecabedrijven zal het college streng bestuurlijk blijven optreden. Het breed beraad voor de stationsomgeving waarin -ingebed in het wijkgericht werken- bewoners en professionals zijn vertegenwoordigd blijft ook in 2007 een belangrijke rol spelen bij het registreren van de ontwikkelingen en het afstemmen van maatregelen. Ook wordt doorgegaan met het bestrijden van de thuiskweek van wiet.

Uitgaansgeweld
In overleg met de horeca en de politie wordt meer samenhang aangebracht tussen alcohol- en drugspreventie, discriminatie, de rol van de horecaondernemers daarbij (preventie en deurbeleid), het handhavingsbeleid etc. Als camera's in uitgaansgebieden bij wijze van sluitstuk nodig zijn en soelaas kunnen bieden, worden daartoe voorstellen ontwikkeld.

Leefbaarheid
Het college wil de leefbaarheid van de stad verbeteren met als resultaat een schonere stad en het aantal milieuklachten over onjuist aangeboden afval, illegale stort, hondenpoep, graffiti, rommel op straat enz. niet toe te laten nemen. Handhaving van de horeca blijft een speerpunt. Een geluidsbeleid wordt opgesteld met aandacht voor gebiedsspecifieke differentiatie en aandacht voor handhaving, verlening ontheffingen, sanering enz.