Gemeente 's-Hertogenbosch

31-01-2007
Gemeente kiest voor schonere voertuigen
De komende vier jaar kiest de gemeente bij het aankopen of leasen van nieuwe voertuigen voor varianten die op aardgas rijden. Het college draagt hiermee bij aan schonere lucht in de stad, maar wil hiermee ook bedrijven en instanties in de gemeente aanmoedigen over te schakelen op auto's die op aardgas rijden.

Het rijden op aardgas is één van de maatregelen om de luchtkwaliteit in de gemeente te verbeteren. Aardgas is een belangrijke tussenstap naar het gebruik van niet-fossiele brandstoffen zoals biogas en waterstof.

Vulpunt voor aardgas noodzakelijk
Een belangrijke voorwaarde om op aardgas te kunnen rijden is de aanwezigheid van een aardgasvulpunt. Om een vulpunt rendabel te maken is het van belang dat zoveel mogelijk voertuigen op aardgas gaan rijden. Grote, lokaal opererende bedrijven worden daarom benaderd om ook mee te doen. Ook wordt voor de realisatie van een vulpunt contact gezocht met mogelijke exploitanten, bedrijventerreinorganisaties, provincie en andere initiatiefnemers. Omdat de gemeente in 2007 relatief veel voertuigen aangeschaft is het streven om eind 2007 een vulpunt operationeel te hebben.

Slow-fill station
Om al op korte termijn op aardgas te kunnen rijden, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om op eigen terrein een slow-fill station te plaatsen. Hiermee kan aardgas direct uit het leidingnet getapt worden. Dit station is een tussenoplossing totdat een aardgasvulpunt gerealiseerd is. Op korte termijn worden enkele auto's voor de brandweer aangeschaft die op aardgas rijden.

Enthousiasme
Op de Kijk- en rijdag, die op 27 september 2006 in 's-Hertogenbosch is gehouden, werd enthousiast door marktpartijen gereageerd en is er contact gelegd met zowel bedrijven die op aardgas willen rijden (bijvoorbeeld taxibedrijven) maar ook met marktpartijen die eventueel in een aardgasvulpunt willen investeren.