Productschap Margarine


31.01.2007

Contractondertekening Blij met stofvrij

Op 30 november 2006 is het contract tussen IRAS, Commit en het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP), uitvoerder van het Arboconvenant, ondertekend voor de inzet van bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten voor het project Blij met Stofvrij.

In het kader van het Arboconvenant Grondstofallergie is een Gezondheids.bewakingssysteem (GBS) ontwikkeld. Het GBS bestaat uit 2 fasen en maakt het mogelijk om overgevoeligheid bij werknemers vroegtijdig op te sporen en te behandelen. In fase I wordt door middel van een vragenlijst vastgesteld of bij werknemers een verhoogde kans op overgevoeligheid bestaat. Fase II bestaat uit medisch onderzoek bij een Bakkerspolikliniek om de ernst van de allergie vast te stellen. Daarnaast wordt advies gegeven aan werknemers, werkgevers en de regionale bedrijfsarts en, waar nodig en mogelijk, medische of arbeids.hygiënische behandeling of begeleiding.

Voor de medische begeleiding van werknemers is een onderscheid gemaakt tussen bedrijven die een contract hebben met een Arbo-dienst, waarbij dat contract ook afspraken omvat over het inschakelen van bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten (eigen bedrijfsarts en eigen arbeidshygiënist), en bedrijven die een dergelijk contract niet hebben (met name ambachtelijke bakkers).

Voor de ambachtelijke bakkers zijn er op centraal niveau afspraken gemaakt met de landelijk werkende Arbo-dienst Commit die regionaal bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten kunnen inzetten. Met het Institute for Risk Assessment (IRAS) zijn afspraken ge.maakt en een contract getekend voor het beheer van de databank waarin alle gegevens van het GBS zijn opgenomen.