Productschap Margarine
31.01.2007
EFSA Opinion over sucrose-esters van vetzuren aangepast
Het Wetenschappelijk Panel voor additieven, smaakstoffen, hulpstoffen
en contactmaterialen van de EFSA heeft zijn Opinion voor
sucrose-esters van vetzuren (E 473) en sucroglyceriden (E 474)
herzien.
Sucrose-esters en sucroglyceriden (mengsels van sucrose-esters en
mono-, di- en triglyceriden van eetbare oliën en vetten) worden in de
EU gebruikt als emulgatoren en stabilisatoren voor olie-/wateremulsies
in tal van verwerkte levensmiddelen. In 1992 werden zij door het
Wetenschappelijk Comité voor de Voeding geëvalueerd, maar onderzoeken
die nadien zijn uitgevoerd maakten een hernieuwde evaluatie
noodzakelijk.
Genoemd Wetenschappelijk Panel komt nu in haar Opinion tot de
conclusie dat er voldoende gronden zijn om voor E 373 en E 474 een
gecombineerde maximale dagelijkse inname van 40 mg per kilogram
lichaamsgewicht per dag in te stellen.