Productschap Margarine


31.01.2007

EFSA Opinion over sucrose-esters van vetzuren aangepast

Het Wetenschappelijk Panel voor additieven, smaakstoffen, hulpstoffen en contactmaterialen van de EFSA heeft zijn Opinion voor sucrose-esters van vetzuren (E 473) en sucroglyceriden (E 474) herzien.

Sucrose-esters en sucroglyceriden (mengsels van sucrose-esters en mono-, di- en triglyceriden van eetbare oliën en vetten) worden in de EU gebruikt als emulgatoren en stabilisatoren voor olie-/wateremulsies in tal van verwerkte levensmiddelen. In 1992 werden zij door het Wetenschappelijk Comité voor de Voeding geëvalueerd, maar onderzoeken die nadien zijn uitgevoerd maakten een hernieuwde evaluatie noodzakelijk.

Genoemd Wetenschappelijk Panel komt nu in haar Opinion tot de conclusie dat er voldoende gronden zijn om voor E 373 en E 474 een gecombineerde maximale dagelijkse inname van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag in te stellen.