Productschap Margarine


31.01.2007

VWA publiceert criteria voor opstellen/herzien hygiënecode

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vandaag een handleiding uitgebracht voor brancheorganisaties die een hygiënecode willen opstellen dan wel herzien ter invulling van de HACCP-principes.

Hygiënecodes die invulling geven aan de HACCP-principes moeten aan een aantal eisen voldoen. Bij het opstellen of het herzien van zo'n hygiënecode dient het 5 pagina's tellende document 'Inhoudelijke criteria bij het opstellen of herzien van een hygiënecode' als leidraad. In dit document doet het ministerie van VWS ook enkele aanbevelingen voor het gebruik van bepaalde teksten, veelal in een terminologie die overeenstemt met de terminologie van de verordeningen waarin het HACCP-vereiste is vastgelegd (met name (EG) 178/2002, 852/2004 en 853/2004).

In augustus 2006 heeft de Europese Commissie overigens ook een EU-handleiding over hetzelfde onderwerp uitgebracht.