Productschap Margarine
31.01.2007
VWA publiceert criteria voor opstellen/herzien hygiënecode
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vandaag een handleiding
uitgebracht voor brancheorganisaties die een hygiënecode willen
opstellen dan wel herzien ter invulling van de HACCP-principes.
Hygiënecodes die invulling geven aan de HACCP-principes moeten aan een
aantal eisen voldoen. Bij het opstellen of het herzien van zo'n
hygiënecode dient het 5 pagina's tellende document 'Inhoudelijke
criteria bij het opstellen of herzien van een hygiënecode' als
leidraad. In dit document doet het ministerie van VWS ook enkele
aanbevelingen voor het gebruik van bepaalde teksten, veelal in een
terminologie die overeenstemt met de terminologie van de verordeningen
waarin het HACCP-vereiste is vastgelegd (met name (EG) 178/2002,
852/2004 en 853/2004).
In augustus 2006 heeft de Europese Commissie overigens ook een
EU-handleiding over hetzelfde onderwerp uitgebracht.