Nederlandse Politiebond


Giftige rook in de haven van Velsen?

Gepubliceerd: woensdag 31 januari 2007.

Gisteravond en afgelopen nacht is er veel ME op de been geweest om de omgeving van het brandende visserschip de Scheveningen 302 in de haven van het Noord-Hollandse Velsen te beveiligen. Inmiddels is duidelijk geworden dat flink wat ME-ers daarbij de nodige hoeveelheid rook hebben ingeademd. De kans op giftige stoffen in die rook is groot; niet voor niets zijn omwonenden en bedrijven daarvoor gewaarschuwd. Het is natuurlijk op zijn zachtst gezegd nogal raar dat vervolgens dienders vol in de rook worden geplaatst zonder bescherming van de luchtwegen of de huid.

Collega's uit Haaglanden zijn inmiddels onder controle van de bedrijfsarts geplaatst. Collega's uit andere regio's die ook rook hebben gehapt doen er goed aan zich bij hun bedrijfsarts te melden en de gebeurtenis schriftelijk te melden bij de leiding om eventuele rechtspositionele gevolgen (toekomstig inkomensverlies door ziekte of schade) af te dekken.

De NPB roept ondernemingsraden op na te gaan hoe dit soort processen beter kan worden aangestuurd, om aldus de risico's voor politiewerknemers tot een minimum te beperken.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 31 01 2007 NPB