Provincie Limburg

Provincie Limburg verleent 1,1 miljoen euro subsidie aan veiligheidhuizen

Gedeputeerde Staten hebben besloten een subsidie te verlenen voor de realisatie van zes veiligheidhuizen in de hele provincie voor een totaalbedrag van 1,1 miljoen euro. Het gaat om veiligheidhuizen in de (politie)districten Kerkrade, Heerlen, Sittard-Geleen, Maastricht, Weert/Roermond en Venlo/Venray.

Hét beoogde maatschappelijke doel van de Provincie bij de keuze voor het Thema: Veilig leven in Limburg is de bevordering van veiligheid en veiligheidsgevoelens van de Limburgse burgers. De Provincie wil hierin een stimulerende partner zijn voor andere overheden en instanties. Door het creëren van een provinciedekkend netwerk van veiligheidhuizen wordt beoogd een belangrijke bijdrage te leveren aan dat beoogde doel.

Onderzoeken tonen aan dat een groot gedeelte van criminaliteit wordt gepleegd door steeds dezelfde daders. Het gaat hier om (zeer) actieve veelplegers, overlastgevende jongeren en plegers van huiselijk geweld. Deze drie groepen zijn benoemd als doelgroep van de nu op te richten veiligheidhuizen. Dit is een districtelijk samenwerkingsverband van alle ketenpartners (overheid, justitie en zorgpartners). De wens om een ketengerichte samenwerking wordt steeds sterker en steeds meer gezien als een voorwaarde voor een succesvolle aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen en/of te voorkomen. De meerwaarde van het samenwerkingsverband zit vooral in de aansluiting van de preventieve en repressieve aanpak en de aansluiting van het nazorgtraject.

Vijf (centrum)gemeenten hebben al een subsidieverzoek ingediend en de gemeenten Venlo/Venray zullen dit binnenkort doen. De GSB-gemeenten krijgen ieder 150.000,-, de niet GSB-gemeenten ieder 250.000,-.

Op 5 februari 2007 om 14.00 uur worden tegelijkertijd in Roermond (Jesuïtenstraat 15) en Weert (Hegstraat 6) een veiligheidhuis officieel geopend door de respectievelijke burgemeesters. Op 14 februari wordt om 16.00 uur het veiligheidhuis Noord- en Midden-Limburg in Venlo (Straelseweg 52) geopend. De overige openingen zijn nog niet bekend.

31-1-2007 15:28