Gemeente Lingewaard


Aanmelden voor cursus Gemeente voor burgers

Afgelopen najaar hield de gemeente Lingewaard voor de 4^e keer de cursus Gemeente voor burgers. Onlangs vond evaluatie door de cursisten plaats. Zij gaven de cursus maar liefst een 8,2 op een schaal van 10. In maart start alweer de vijfde ronde

Uit de evaluatie blijkt dat vooral de openheid die gegeven wordt door ambtenaren van verschillende afdelingen over hun werkzaamheden en werkwijze goed scoort. De cursus leidt tot een positievere kijk op de gemeente, met name waar het gaat om de soms complexe en tijdrovende afhandeling van aanvragen.

De eerste cursus in het voorjaar van 2005 was alleen bedoeld voor leden van de wijkplatforms binnen de gemeente, sinds het najaar van 2005 kunnen alle inwoners van Lingewaard deelnemen aan deze cursus. Met name voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor maatschappelijke organisaties of verenigingen is een kijkje in de keuken van de gemeente zeer interessant.

In eerste instantie werd in 2005 vijf avonden uitleg gegeven over de werkwijze van de gemeente. Inmiddels is de cursus uitgegroeid tot een acht avonden.

Binnenkort start er weer een cursus Gemeente voor burgers. Deze cursus is gratis en wordt gegeven op 8 woensdagavonden.
* Tijdens de eerste avond de gemeente als organisatie, wordt uitleg gegeven over de opbouw van de gemeentelijke organisatie en de verhouding tussen het ambtenarenapparaat en de gemeenteraad.
* De tweede avond de gemeente als planvormer komen bestemmingsplanprocedures aan de orde. Deze avond wordt verzorgd door de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling.

* Tijdens de derde avond de gemeente en de wet krijgen de cursisten wat te horen over de Algemene Wet Bestuursrecht, het klachtenrecht en de Algemene Plaatselijke Verordening. Een van de mensen van de milieupolitie (BOA) vertelt over zijn werkzaamheden met betrekking tot handhaving.

* De vierde avond staat in het teken van de gemeente als winkel. Wat kun je bij de gemeente allemaal kopen. Dit aanbod varieert van paspoort en rijbewijs tot de afgifte van bouwvergunningen.
* Wat betaal je als inwoner jaarlijks aan de gemeente en wat krijg je daar voor terug. Voor de cursisten wordt dit allemaal duidelijk tijdens de vijfde cursusavond. Ook worden de werkzaamheden van de afdeling Ruimtelijk Beheer toegelicht. Dit alles onder de kop gemeente als gever en nemer.

* Dat de gemeente als hulpverlener belangrijke taken vervult wordt duidelijk tijdens de zesde cursusavond als een bezoek gebracht wordt aan de brandweerkazerne.

* Hoe de gemeente en bewoners met elkaar omgaan komt aan de orde tijdens de voorlaatste avond. De communicatie met de gemeente en de rol van de wijkplatforms binnen Lingewaard staan dan centraal.
* De laatste avond gaat in op het sociale gezicht van de gemeente. Momenteel is de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) erg actueel en ambtenaren van de afdeling Welzijn en Onderwijs en de afdeling Zorg, Werk en Inkomen gaan hier uitvoerig op in.

Aanmelden kan voor 25 februari bij de gemeente Lingewaard Postbus 15 6680 AA Bemmel t.a.v. Anne Driessen. Telefoon: 026-326 01 22 of a.driessen@lingewaard.nl.

Bericht geplaatst op 31 januari 2007