Ingezonden persbericht

Afdeling De Baarsjes


** Persbericht **

PvdA De Baarsjes: snuffelpaal in de Jan van Galenstraat

Amsterdam, 31 januari 2007 - De Partij van de Arbeid in De Baarsjes wil een permanent meetpunt voor fijnstof en stikstof in de Jan van Galenstraat. Deze snuffelpaal geeft gegevens over fijnstof en stikstof door aan de gemeente. Bewoners en gebruikers van de Jan van Galenstraat kunnen op een bord rode of groene smilies zien die aangeven hoe gezond het op dat moment is op straat.

De Jan van Galenstraat staat nog steeds in de top-tien van meest vervuilde straten van Amsterdam. ,,De luchtvervuiling door uitlaatgassen (fijnstof en stikstof) is zo hoog dat het inademen van de uitlaatgassen gelijk staat aan het roken van 10 sigaretten. Aan deze situatie moet zo snel mogelijk een einde komen'', zegt Jos Roest, raadslid van de PvdA in De Baarsjes.

Met de snuffelpaal wil de PvdA de Baarsjes automobilisten en bewoners bewust maken van de situatie in de Jan van Galenstraat. ,,Als politici hebben we niet alleen de verantwoordelijkheid om oplossingen te bedenken, maar moeten we bewoners ook informeren als die er niet een, twee, drie zijn," aldus Jos Roest. ,,Bewoners hebben er recht op te weten hoe het gesteld is met hun leefomgeving. Uiteindelijk moeten we ervoor zorgen dat er minder en schoner verkeer rijdt door onze stad. Het verplaatsen van Foodcenter en roetfilters voor vrachtwagens zou een goede eerste stap zijn. Het wagenpark van de buitendienst van het stadsdeel de Baarsjes is al voorzien van deze filters.''

http://denhaag.nl/smartsite.html?id=49640