Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 31 januari 2007
PERSBERICHT: KNRM vrijwilligers 1663 maal in actie in 2006

In 2006 zijn de bemanningen van de 40 reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) drukker geweest dan ooit tevoren. In totaal moesten de vrijwilligers 1663 keer in actie gekomen. Daarbij werden 3109 mensen en 63 dieren gered. Sinds de oprichting van de Redding Maatschappij zijn 72.109 mensen gered. De KNRM verwacht eind 2007 de 75.000e geredde veilig aan wal te zetten.

Het grote aantal uitrukken is voor een deel te verklaren door de toevoeging van het 40e reddingstation Huizen. Het jongste reddingstation ligt aan druk vaargebied en bleek goed voor 77 reddingacties, ruim boven het gemiddelde aantal reddingen per KNRM reddingstation dat ligt op 41. De drukste reddingstations zijn Noordland-Burghsluis, Ouddorp, Stellendam, Scheveningen en Marken die allen meer dan 100 keer per jaar werden opgeroepen om zeevarenden bij te staan.

Onder alle omstandigheden
De 129 reddingacties bij windkracht 7 of meer geven aan dat de KNRM onder alle weersomstandigheden uitrukt. Dat dit niet zonder risico is blijkt uit het kapseizen van de Amelander reddingboot Anna Margaretha op 1 november 2006. Golven van ongeveer 12 meter kregen de 19 meter lange reddingboot in hun macht en lieten het schip tot drie keer toe kapseizen. De bemanning kwam er met lichte verwondingen van af en was zelfs in staat de gehavende reddingboot op eigen kracht naar een veilige haven te brengen.

Levensreddend
Dat de inzet van KNRM reddingboten ook het verschil tussen leven en dood kan betekenen werd op 21 september 2006 duidelijk. Twee catamaranzeilers werden uit zee gevist nadat ze 26 uur in het water hadden gelegen. Deze levensreddende actie was ook een goed voorbeeld van de samenwerking tussen verschillende reddingstations van de KNRM en de Kustwacht.

Patiëntenvervoer eilanden
Al jaren nemen de reddingstations van de Waddeneilanden het patiëntenvervoer voor hun rekening. In totaal werden 219 tochten naar de vaste wal gemaakt. Reddingstation Ameland-Ballumerbocht nam het grootste deel van deze bijzondere transporten voor haar rekening, in totaal 111.

EINDE PERSBERICHT