Gemeente Lelystad

Onderwijsconvenant biedt kansen voor hoger onderwijs in Lelystad

Het convenant Hoger Onderwijs maakt het mogelijk om nieuwe opleidingen voor hoger onderwijs in Lelystad te realiseren. Tot voor kort maakte de strenge regelgeving dit vrijwel onmogelijk.

Het convenant is op 29 januari 2007 ondertekend door het Rijk, de provincie, Almere, Lelystad en betrokken instellingen op gebied van hoger onderwijs.

Principeafspraken

In dit convenant hebben de betrokken partners principeafspraken gemaakt over de verdere ontwikkeling van het hoger onderwijs in de regio Almere-Lelystad. Het convenant biedt Lelystad als nieuwe partner een duidelijk kader voor de uitbreiding van hoger onderwijs.

Regio-ontwikkeling

De gemeenten Almere en Lelystad en de provincie Flevoland hebben op basis van de sociaal-economische ontwikkeling van de regio; het belang en de betekenis van de nieuwe luchthaven in Lelystad en de daarmee samenhangende ontwikkeling van industriële, logistieke en dienstverlenende economische activiteiten, keuzes gemaakt voor aanbod van hoger onderwijs.

Opleidingen

Voor Lelystad gaat het om opleidingen op de terreinen zorg (verpleegkunde), welzijn (sociale agogisch en sociaal pedagogisch), retailmanagement (duale variant) en watermanagement. De concentratie van rijksdiensten op het gebied van waterbeheer en waterkwaliteit werkt stimulerend voor onderwijs op het terrein van het watermanagement.

De onderwijsinstellingen (Windesheim/VU, HvA/UvA en Aeresgroep), gaan zelf op korte termijn onderling afspraken maken over de uitwerking van hoger onderwijs in Almere en Lelystad. Deze uitwerkingsovereenkomst is naar verwachting eind maart gereed.

---