Openbaar Ministerie

Onderzoek naar verkeerssituatie J.M. de Muinck Keijzerlaan afgerond

Utrecht, 31 januari 2007

Op 31 januari overhandigen de politie en het openbaar ministerie de resultaten van de verkeerscontroles op de J.M. de Muinck Keizerlaan aan burgemeester Brouwer-Korf. De controles hebben in de eerste helft van 2006 plaatsgevonden. Omwonenden ervaren de verkeerssituatie op de J.M de Muinck Keizerlaan als bijzonder onveilig, hoewel er maar weinig ongevallen optreden. Een speciaal team van de politie is ingezet om verkeerscontroles uit te voeren. De resultaten van deze actie zijn nu gebundeld in het rapport 'Eindevaluatie team Subjectieve Verkeersveiligheid J.M. de Muinck Keizerlaan'.

Vanaf 13 februari 2006 is de politie gestart met de uitvoering van verkeerscontroles op de J.M. de Muinck Keizerlaan. Tot en met eind juli 2006 zijn er 17.000 automobilisten gecontroleerd. Hiervan reden er 1.500 te snel en zijn er 100 processen verbaal uitgeschreven voor onder andere het rijden door rood licht, het niet dragen van de autogordel en het negeren van het keerverbod. Eind juli is het onderzoek afgesloten. De resultaten zijn in een rapport gebundeld met daaraan gekoppeld de volgende aanbevelingen aan de gemeente Utrecht.

De huidige rijbaan van de J.M. de Muinck Keizerlaan bestaat in beide richtingen uit twee rijstroken. Hierdoor kan het autoverkeer vrij ongehinderd met hoge snelheid doorrijden. Door te kiezen voor één rijstrook in beide richtingen kan voorkomen worden dat automobilisten met hoge snelheid door blijven rijden. De vrijkomende rijstroken kunnen vervolgens gebruikt worden als busbaan of voor extra parkeerplaatsen. Deze aanbeveling wordt de komende maanden door de gemeente verder uitgewerkt.

De combinatie met de hoge snelheid en de doorsteek bij de Jacob Jonkerlaan levert onveilige situaties op. Het blijkt dat autoverkeer vanuit de Fransciscusdreef, ter hoogte van deze doorsteek keert om zo de Pr. Irenelaan in te rijden. Op deze wijze ontlopen automobilisten een verkeerslicht. De aanbeveling is nu om deze doorsteek op te heffen samen met het omdraaien van het eenrichtingsverkeer in de Jacob Jonkerlaan. In overleg met de bewoners gaat de gemeente deze optie verder uitwerken.