Technologie Stichting STW

Hoge technologische onderscheiding voor Ton van der Steen; Rotterdamse medisch technoloog benoemd tot Simon Stevin Meester 2007

woensdag 31 januari 2007

Technologiestichting STW heeft prof.dr.ir. A.F.W. van der Steen, hoofd Biomedische Technologie van het Thoraxcentrum, Erasmus MC, benoemd tot Simon Stevin Meester 2007. Van der Steen ontvangt voor zijn grote verdiensten in de technologieontwikkeling in de cardiologie een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. De laureaat neemt zijn prijs in oktober 2007 in ontvangst in Utrecht tijdens een evenement georganiseerd door Technologiestichting STW.

Prof.dr.ir. A.F.W. van der Steen (1964) is sinds 1994 verbonden aan het Thoraxcentrum (Erasmus MC) te Rotterdam en sinds 2002 hoogleraar aan het Erasmus MC en het Interuniversitair Cardiologie Instituut Nederland (ICIN). Zijn expertise ligt op het vlak van diagnostische cardiologische beeldvormingsapparatuur met het accent op echografie.

Hij heeft op dit moment verschillende aandachtspunten in zijn wetenschappelijk onderzoek, die allemaal te maken hebben met het verbeteren van de behandeling van hartziekten. Hij zet daarbij met name ultrageluid in als manier om hart en vaten in beeld te krijgen.

Van der Steen heeft het bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om met ultrageluid op een katheter onderscheid te maken tussen verschillende soorten plaques (afzettingen) in bloedvaten. Patiënten kunnen zo op maat worden behandeld. Intussen zijn twee grote klinische studies gestart, waarin veertig centra over de hele wereld en een aantal grote bedrijven betrokken zijn.

Van der Steen is ook bezig met het meetbaar maken van bloedstroming en doet onderzoek naar de toepassing van contrastmiddelen om beter beelden te krijgen. Tegelijk gaat zijn belangstelling uit naar 3D-echocardiografie, superharmonic imaging en naar nieuwe optische diagnostische technieken.

Ondernemend en inspirerend In 1987 leerde STW Van der Steen kennen, toen hij als student aan de slag ging op een project van de Erasmus Universiteit, waaraan hij vanuit de TU Delft in participeerde. In de loop van onze samenwerking op diverse projecten heeft STW kunnen zien hoe Van der Steen vanuit zijn oorspronkelijke achtergrond als technisch natuurkundige een brug sloeg tussen techniek en gezondheidszorg, onder meer door zijn promotie in de de medische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn inspanningen op dit vlak culmineerden onlangs in de start van Health Science & Technology (HST), een technologisch-medisch expertisecentrum waarin behalve het Erasmus MC ook het Leids Universitair Medisch Centrum, de TU Delft, de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden participeren. Een van de speerpunten van HST is het verder ontwikkelen van beeldvormende technieken, zodat medische behandelingen steeds minder invasief kunnen worden.

Opvallend aan Van der Steen is dat hij mensen weet te inspireren en te mobiliseren, zoals nu ook met HST. Zijn enthousiasme brengt hij over op zijn medewerkers: al sinds 2000 wint er elk jaar wel iemand van hen een prijs. Bovendien weet hij uit diverse bronnen financiering voor zijn onderzoeksideeën te krijgen. Daarbij doet hij ook een beroep op het bedrijfsleven. Bovendien is hij zeer actief als het gaat om de toepassing en de vermarkting van de resultaten uit onderzoek. Hij levert relevante bijdragen aan onderhandelingen en heeft een groot relevant bedrijfsnetwerk.

Op dit moment staan er acht octrooi(aanvrag)en op zijn naam.

Simon Stevin Meesterschap Het Simon Stevin Meesterschap is een eretitel die Technologiestichting STW verleent aan zeer prominente technisch-wetenschappelijke onderzoekers aan Nederlandse universiteiten en de para-universitaire instituten. Simon Stevin Meesters hebben niet alleen gedurende een reeks van jaren voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar hebben ook aantoonbaar en met succes aandacht geschonken aan het stimuleren van de utilisatie van nieuwe kennis. Met de benoeming van professor Van der Steen telt STW nu veertien onderzoekers met deze eretitel.

Meer informatie bij: * dr. Paul Boontje STW tel. +31 (0)30 6001 296 e-mail: p.boontje@stw.nl * of bij de laureaat zelf: prof.dr.ir. A.F.W. (Ton) van der Steen tel. +31 (0)10 408 8030 e-mail: a.vandersteen@erasmusmc.nl.

Erasmus MC website: http://www.erasmusmc.nl/ThoraxcenterBME/html/people/ton.htm