Gemeente Abcoude


Gemeente Abcoude prefereert brede herindeling

Uitgangspunten
Reactie
Robuuste nieuwe gemeente
Doorgang belangrijke projecten

Het college van B&W van de gemeente Abcoude heeft mede namens de bijzondere raadscommissie bestuurlijke toekomst Abcoude gereageerd op de voorgestelde varianten voor herindeling van de provincie Utrecht. In essentie komt het er op neer dat de gemeente de voorgestelde varianten van de provincie afwijst en zich sterk maakt voor een grotere herindelingvariant, namelijk herindeling van de gemeente Abcoude met de gemeenten Breukelen, Loenen en De Ronde Venen.

Uitgangspunten

Bij de beoordeling van de varianten is uitgegaan van het standpunt van de meerderheid van de gemeenteraad (12 van de 13 zetels). Dit standpunt bevat de volgende punten:
De gemeente Abcoude kiest voor gemeentelijke herindeling. De gemeente Abcoude wil onderdeel vormen van een krachtige Groenehartgemeente en fuseren met gemeenten die eenzelfde identiteit hebben.
De gemeente Abcoude kiest voor een duurzame nieuwe gemeente voor de lange termijn. Naar aanleiding van de uitkomsten van de forumavond van 13 december 2006 heeft de gemeenteraad haar standpunt hierop aangescherpt: een duurzame gemeente met de meest optimale robuustheid (dat wil zeggen rond de 65.000 inwoners) binnen de Groenehartgedachte.

De drie door Gedeputeerde Staten voorgestelde gemeentelijke herindelingvarianten:
De gemeente Abcoude met Breukelen en Loenen.
De gemeente Abcoude met De Ronde Venen enerzijds en Breukelen met Loenen en Wijdemeren anderzijds.
De gemeente Abcoude met De Ronde Venen enerzijds en Breukelen met Loenen en Maarssen anderzijds.

Reactie

In geen van de voorgestelde varianten kan de gemeente zich volledig vinden. Een variant met de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen (oftewel BAL) voldoet niet aan de ideeën die de gemeente heeft over het verkrijgen van voldoende bestuurskracht en duurzaamheid.

De gemeente wil niet alleen herindelen met De Ronde Venen, omdat zij deze combinatie te weinig robuust en van onvoldoende allure vindt. Bovendien heeft de combinatie niet de gewenste nieuwe dynamiek die nodig is binnen het Groene Hart.

Robuuste nieuwe gemeente

Als naast het oplossen van kwetsbaarheidproblemen bij gemeenten ook wordt gekeken naar de toekomstige bestuursopgaven en ambities in een regionale context, dan is het van groot belang een zon robuust mogelijke gemeente te vormen in dit gebied. Dit belang werd benadrukt door ondernemers en inwoners van de gemeente tijdens de forumavond op 13 december vorig jaar. Onder meest robuuste gemeente verstaat de gemeente een samenvoeging van de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen én De Ronde Venen. Er ontstaat dan een krachtige gemeente met ongeveer 65.000 inwoners, die een ruime affiniteit heeft met het Groene Hart. Daarom pleiten het college en de bijzondere raadscommissie bestuurlijke toekomst Abcoude voor een samenvoeging van de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen én De Ronde Venen.

Tijdens de bijeenkomst met inwoners en maatschappelijke groeperingen op 13 december jl. is nog een ander argument aan deze voorkeur toegevoegd, namelijk dat De Ronde Venen ervaring heeft en veel invoelend vermogen met het omgaan met en het serieus nemen van kleine kernen.

Doorgang belangrijke projecten

College en raadscommissie bestuurlijke toekomst Abcoude hebben bij de provincie aangegeven dat de volgende ontwikkelingen ook bij een herindeling doorgang moeten kunnen vinden:
de realisatie van woningbouw in Abcoude-Zuid met voldoende opbrengend vermogen om een aantal noodzakelijk investeringen te kunnen doen, dan wel de reservepositie en het weerstandvermogen te versterken; de realisatie van woningbouw en een leisurecentrum in het stationsgebied, alsmede woningbouw bij het Abcoudermeer en de locatie K. Bonzaal;
verkoop van het Piet Mondriaangebouw aan een private partij; de realisatie van de derde brug over de Angstel en de daarmee samenhangende herinrichting van het centrumgebied volgens het beleidsplan verkeer en vervoer;
een adequate invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning uitbouw van de wonen-werken-zorg zone in het gebied rond Abecenwalde; instandhouding van het huidige hoge peil van voorzieningen voor de bevolking;
de opstelling van een ontwikkelingsplan voor het fraaie buitengebied, naast een adequaat nieuw bestemmingsplan buitengebied; geen verslechtering van de meerjarenbegroting bij ongewijzigd beleid ten opzichte van de huidige situatie; zo mogelijk moet tot lastenvermindering voor de burger kunnen worden overgegaan.
---

31 januari 2007