Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Meer ruimte in de winter voor honden op Valkeniersweide

In de winter meer ruimte voor uw hond op de Valkeniersweide. In de zomer moet er rekening worden gehouden met andere recreanten.

Hondenbeleid
Dit is in het kort het hondenbeleid zoals de deelgemeente Feijenoord die voorstaat op de Valkeniersweide.

Problemen
Het hondenbeleid biedt de mogelijkheid om uitlaatplaatsen of losloopgebieden aan te wijzen, waar geen opruimplicht voor de hondenbezitter geldt. Voor parken als de Valkeniersweide geeft dat problemen. Ze zijn namelijk te groot om schoon gehouden te worden door Roteb.

Omheind losloopgebied
De Valkeniersweide is het enige grotere wijkpark binnen de deelgemeente Feijenoord, waar het in principe mogelijk is (en ook gewenst) om honden enige losloopruimte te geven. In het park is als gevolg van het hondenbeleid een groter omheind losloopgebied en een uitlaatzone aangewezen. Hondenbezitters hebben aangegeven behoefte te hebben aan een groter gebied waar ze hun hond los mogen laten.

Proef
Daarom is in het voorjaar en in de zomer van 2006 na overleg met bewoners en omwonenden een proef gestart om in een groot gedeelte van het park op bloktijden (s ochtends en s avonds) wel honden los te laten lopen. Maar dan moesten de hondenbezitters zelf de uitwerpselen van hun honden opruimen.

Onhaalbaar
Dat voornemen werd door de hondenbezitters uitgesproken in het overleg met de toenmalige portefeuillehouder, Matty Woudenberg. Qua oppervlak, inzet en budget was het immers onhaalbaar om Roteb alle uitwerpselen te laten weghalen. Bewoners zouden elkaar ook aanspreken op het opruimen van de hondenpoep.

Anders
De proef kon jammer genoeg in beperkte mate ondersteund worden via de inzet van controleurs van Stadstoezicht. Ook leek het er op, dat de overlast van hondenpoep elders in de wijk toenam. In de tweede helft van is geconcludeerd dat de proef niet succesvol was. Daarom moet het anders.

Regels
Voor de Valkeniersweide gelden daarom de volgende regels:
* Van 1 februari tot 1 mei 2007 mogen honden overal los in het park lopen. In deze periode zijn er weinig andere gebruikers van het park.

* Vanaf 1 mei tot aan start van de herinrichting (medio 2007) mogen honden alleen aangelijnd het park in.

* De bestaande omheinde losloopzone blijft en daarin mogen honden worden losgelaten.

* De bestaande uitlaatplaats langs de Valkeniersweide blijft. Daarin mogen de honden aangelijnd uitgelaten worden en hier hoeft de hondenpoep niet te worden opgeruimd. In de rest van het park geldt wel een opruimingsplicht.

* Vanaf medio 2007 tot medio 2008 wordt de Valkeniersweide heringericht. In deze bouwperiode kunnen hondenbezitters uitwijken naar het andere gedeelte van het park (Pinksterweide) waar tussen
1 oktober en 1 mei (winter) de honden los mogen lopen.
* Na oplevering van het vernieuwde park volgt een evaluatie in de zomer van 2008.

(foto: Valkeniersweide.)