Time : 16:14:41
Date : 31 January 2007
Sender Name: BIBCo

Veiligheid op de bouwwerken: Meer dan 50% van de bouwwerken in België nog steeds "buiten de wet"

In 2006 lieten meer dan 30 werknemers in de bouwsector het leven op de werf, een cijfer dat totaal onaanvaardbaar is.

De Europese richtlijn 92/57 EEG betreffende minimumvoorschriften voor veiligheid en gezondheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen zou door haar toepassing binnen de verschillende lidstaten toelaten dat ook de preventie van arbeidsongevallen ingebouwd wordt tijdens de fase van voorbereiding en ontwikkeling van ieder bouwproject.

Uit een onderzoek dat door het Belgisch Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren werd uitgevoerd bij de diverse coördinatoren, blijkt dat deze wetgeving in België in de praktijk niet wordt toegepast. Meer dan 50% van veiligheids- en gezondheidscoördinatoren bevestigt dat zij voor hun taak effectief worden aangesteld bij de start of net na de aanvang van de bouwwerken. Ze treden dus pas laat in werking (pas na afronding van de ontwerp- en studiefase).

De destijds (bij het begin van de jaren 1990) door de Europese afgevaardigden beoogde "meerwaarde" wordt door deze niet-aanstelling van veiligheids- en gezondheidscoördinatoren tijdens de ontwikkelingsfase volledig tenietgedaan. Ter herinnering: deze Europese wetgeving beoogt het inbouwen van veiligheid in de ontwerpfase van bouwprojecten hoofdzakelijk via de architecturale keuzes die men maakt en/of het gebruik van geschikte bouwmaterialen. Dit zou de toepassing toelaten van een aantal hiërarchische preventiebeginselen die zowel gericht zijn op het uitsluiten of verminderen van het risico op arbeidsongevallen, als op het verminderen van kosten tijdens zowel de uitvoering van de werken als de volledige levenscyclus van het bouwwerk (tot op het ogenblik van afbraak).

Duidelijkheidshalve: onze huidige Belgische wetgeving (sinds 2001) verplicht dat (wanneer men voorziet dat de werken zullen moeten uitgevoerd worden door ten minste 2 aannemers) er
"project"-veiligheidscoördinatoren worden aangesteld vanaf de fase van onderzoek, dus voorafgaand aan de start van het project (en ten laatste na aanstelling van de architect). Dit is duidelijk niet het geval.

Deze adviserende taak ten overstaan van de andere bij het bouwproces betrokken actoren (opdrachtgever, architect, studiebureau, ...) wordt dus slechts bij 50% van de betrokken bouwwerken uitgevoerd.

Deze onaanvaardbare situatie leidt in het bijzonder tot onvoldoende aandacht voor de veiligheid, zowel tijdens de bouwwerken zelf (voornamelijk laattijdige uitvoering en architecturale keuzes), als bij latere werken aan het gebouw.

Bovendien draagt ook het gebrek aan middelen voor opvolging en controle door de Federale Overheidsdienst (onvoldoende omkadering) aanzienlijk bij tot het in stand houden van deze situatie. Als dynamische speler op het vlak van preventie van ongevallen op het werk is het Belgische Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren van mening dat overtreders van de geldende wettelijke bepaling strafrechterlijk aansprakelijkheid zouden moeten gesteld worden.

Het Koninklijk Besluit voorziet bij niet-aanstelling van een veiligheidscoördinator tijdens zowel de projectfase als de uitvoering van bouwwerken, zware financiële straffen en zelfs gevangenisstraffen.

In 2006 lieten meer dan 30 werknemers in de bouwsector het leven op de werf, een cijfer dat totaal onaanvaardbaar is.

Om de schadelast op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen aanzienlijk te beperken (zowel kost in mensenlevens als sociale kost) vraagt het Belgisch Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren de bevoegde Minister van Tewerkstelling en Arbeid om voorrang te geven aan het toezicht op de naleving van de wetgeving en de diverse daaraan gekoppelde Koninklijke Besluiten op de ontwikkeling van nieuwe wetten.

Over BIBCo
Het Belgische Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren (BIBCo) werd opgericht in 2001 en is op dit ogenblik, met meer dan 600 aangesloten leden en meer dan 6.000 abonnees op de nieuwsbrief, de belangrijkste nationale beroepsvereniging van
veiligheidscoördinatoren.

De doelstellingen van het Instituut zijn:

· De veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en kandidaat-coördinatoren verenigen in de groep;

· De veiligheid op de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen bevorderen maar eveneens in de nijverheid en in de ondernemingen;
· De regels van deze missie op grond van de wettelijke bepalingen zo goed mogelijk definiëren (Europese richtlijn 92/57 van 24 juni 1992 en de actuele en toekomstige federale bepalingen);
· De ethiek van de missie van veiligheidscoördinator juist omschrijven en verdedigen;

· Erop toekijken dat de onafhankelijkheid van de coördinatoren in het uitvoeren van hun missie wordt bewaard alsook de
multi-disciplinariteit van hun vorming en bekwaamheden;
· Het opmaken van de deontologische normen stimuleren en toekijken dat deze wel degelijk opgevolgd worden;

· Het opmaken van de erkennings- en certificatie-normen bevorderen;
· De informatie van de professionelen en van de gebruikers ontwikkelen;

· Het belang van de leden verdedigen bij de openbare en privé organisaties, zowel nationaal als internationaal.

Contactgegevens:
Vincent Meulemeester
Voorzitter
gsm : +32 497/514.238
BIBCo
Vorstlaan, 47 bus 2
1160 Brussel
www.bib-co.com

URL: http://www.bib-co.com