Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 021

datum: 31 januari 2007

College wil werk tunnel Van Tuyllstraat dit voorjaar starten

Om ervoor te zorgen dat Hooglanderveen in de komende jaren geen extra overlast krijgt van het toenemende sluipverkeer wil het college van b en w de werkzaamheden aan de tunnel Van Tuyllstraat in het voorjaar van 2007 starten. Hierdoor is eind dit jaar de verkeersstructuur van Vathorst af en kan de doorstroming van het verkeer beter worden gewaarborgd. De tunnel Van Tuyllsstraat zal dan vier maanden volledig worden afgesloten voor verkeer. Dit is door b en w aan de gemeenteraad gerapporteerd. De Belangenvereniging Hooglanderveen is over het besluit geïnformeerd in een gesprek met de wethouders Luchtenveld en Van 't Veld.

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 28 november een motie aangenomen, waarin het college is verzocht de mogelijkheden te onderzoeken de tunnel open te houden tijdens de werkzaamheden en te onderzoeken of de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat sneller kan worden aangelegd. Als het niet mogelijk is de tunnel Van Tuyllsstraat open te houden tijdens het werk wil de raad weten of er een tijdelijke gelijkvloerse kruising mogelijk is om de randboulevard voorlopig rond te maken. Het werk aan de tunnel Van Tuyllstraat zou dan uitgesteld kunnen worden totdat de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat gebouwd is.

Openhouden tunnel onmogelijk

Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het openhouden van de tunnel tijdens de werkzaamheden onmogelijk is. Voor het werk moet in één keer een bouwput voor de gehele tunnelingang gemaakt worden om de vloeren en de wanden aan te brengen. Hiervoor moet eerst rondom de gehele bouwput een damwand geplaatst worden om te voorkomen dat de snelweg A28 verzakt. Gedeeltelijk openhouden van de tunnel is eveneens onmogelijk gezien de aard van de werkzaamheden en de gevaren die het werk met zich meebrengt. Het sluiten van de tunnel geldt voor een periode van vier maanden. Daarna gaat de tunnel weer open voor alle verkeer totdat de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat af is.

Versnelde aanleg nieuwe tunnel Nijkerkerstraat

Vanwege afronding van de artikel 19 procedure is het onmogelijk de planning voor de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat naar voren te halen. De snelst mogelijke aanleg van de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat houdt in dat die op z'n vroegst open kan in juli 2009.

Gelijkvloerse kruising

Het aanleggen van een gelijkvloerse kruising zou betekenen dat het werk aan de tunnel Van Tuyllstraat drie jaar uitgesteld moet worden. Door die kruising kan de randboulevard wel -zij het met een knik- sluitend gemaakt worden. Het verkeer wordt op deze kruising geregeld met een verkeerslicht. De kosten die deze variant met zich meebrengt zijn 500.000 euro. Het college vindt die kosten in vergelijking met de afsluitingsperiode zeer hoog en niet in verhouding staan met de periode van overlast van vier maanden. Bovendien heeft het verkeerslicht een opstoppende werking, waardoor verkeer alternatieve routes door het dorp zal gaan zoeken.

Toegang Hooglanderveen

Gezien de resultaten van het onderzoek kiest het college ervoor om de werkzaamheden aan de tunnel Van Tuyllstraat in het voorjaar van 2007 te starten. Het dorp Hooglanderveen houdt tijdens het werk -evenals nu het geval is- twee mogelijkheden om het dorp in en uit te komen. Voordat het werk aan de tunnel begint is de nieuwe omgelegde Van Tuyllstraat (de Buitenveldseweg) af. Bewoners van Hooglanderveen kunnen dan dus nog steeds aan de zuidkant het dorp in en uit via de Van Tuyllstraat, Buitenveldseweg en randboulevard. Tevens kan aan deze kant van het dorp gebruik gemaakt worden van de Brenninkmeijerlaan (naar De Hoef) die via de randboulevard en de Holleweg te bereiken is. Verkeer kan het dorp aan de noordkant verlaten via de Heideweg en/of de randboulevard. De alternatieve route via de Buitenveldseweg leidt voor vier maanden tot een langere reistijd voor het verkeer.

Fietsers

Voor fietsers zijn er alternatieve routes naar Hoevelaken en Nijkerk via de Hooglandseweg en naar het centrum via de Brenninkmeijerlaan. Voor fietsers worden nog extra maatregelen genomen door de Hooglandseweg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Door de werkzaamheden in het voorjaar te starten hebben fietsers verder profijt van het feit dat het lang licht is, waardoor de sociale veiligheid vergroot wordt.

Onderzocht wordt nog of gemotoriseerd verkeer dat via de Domstraat rijdt bij de start van het werk gedoceerd kan worden. De dosering zal dan via verkeerslichten worden geregeld. Over de verkeersmaatregelen voor de Domstraat en de Hooglandseweg is overleg gaande met de gemeente Nijkerk.

Het college heeft ook de voor- en nadelen laten onderzoeken als er nu niets gedaan wordt en de tunnel Van Tuyllstraat pas aangepast wordt als de nieuwe tunnel Nijkerkerstraat af is. Uitstel van het werk leidt volgens het college van b en w tot aanzienlijk meer sluipverkeer door het dorp met gevolgen voor de verkeersveiligheid en overlast in het dorp tot en met 2009. Tevens is bij oplevering van de toe- en afrit van de A28 eind 2008 sprake van een grote toename van verkeer die de Van Tuyllstraat gelijkvloers kruist. De verkeerslichten op deze kruising brengen bovendien het risico van opstoppingen met zich mee, waardoor weggebruikers naar alternatieve routes in en door het dorp zullen gaan zoeken.

Communicatie

Voordat het werk aan de tunnel Van Tuyllstraat begint, zullen onder meer de bewoners en ondernemers van Hooglanderveen schriftelijk geïnformeerd worden over de werkzaamheden, de duur van het werk, de planning ervan en de omleidingroutes. In samenwerking met de gemeente Nijkerk zullen de bewoners van Nijkerkerveen en Hoevelaken over de werkzaamheden en de maatregelen voor de Domstraat en Hooglandseweg geïnformeerd worden.

Informatie: Reina van der Wal, communicatie adviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) telefoon 033 469 5019 of e-mail r.vanderwal@amersfoort.nl

---- --