Time : 16:27:02
Date : 31 January 2007
Sender Name: Fedichem

Hoofdelijke aansprakelijkheid opdrachtgevers is politiek stuntwerk

Ieder zijn verantwoordelijkheid, dat zeggen Agoria, de Confederatie Bouw en Fedichem. Opdrachtgevers moeten voldoende kritisch zijn als zij werken uitbesteden aan onderaannemers. Maar de controle op de naleving van de arbeidsreglementering is voor de bevoegde overheidsdiensten. Het hoofdelijk aansprakelijk stellen van opdrachtgevers impliceert dat zij zich als klant voortaan ook persoonlijk moeten vergewissen van het correct bedrijfsbeheer van hun leveranciers. En dat is in de praktijk onuitvoerbaar en onrechtvaardig.

Zwartwerk is onaanvaardbaar en moet hard worden aangepakt. Dat vinden ook Agoria, de Confederatie Bouw en Fedichem. De federaties steunen dan ook expliciet de strijd die Minister van Werk Van Velthoven hiertegen voert. Het kan niet dat werknemers in sociaal onaanvaardbare omstandigheden moeten werken en het kan niet dat bonafide bedrijven weggeconcurreerd worden door bedrijven die alle regels aan hun laars lappen.

Voor Agoria, de Confederatie Bouw en Fedichem is het duidelijk dat ook opdrachtgevers hier een verantwoordelijkheid dragen. Je mag van een opdrachtgever verwachten dat hij op zijn hoede is voor malafide onderaannemers en dat hij de nodige terughoudendheid hanteert alvorens hij met een onderaannemer in zee gaat. Een onderaannemer die bijvoorbeeld ver beneden de marktprijs werkt, is wel degelijk verdacht. Het is bijvoorbeeld ook logisch dat een opdrachtgever uitbestede werken op werven tijdig meldt aan de bevoegde instanties.

Maar er zijn grenzen. Het voorstel om hen ook hoofdelijk aansprakelijk te maken voor alle activiteiten van de onderaannemers is politiek stuntwerk en geen goed beleid. Men vraagt niet meer of niet minder dan dat een klant zijn leverancier controleert.

Wie als het ware voortaan op restaurant gaat denkt dus best twee keer na. Het risico bestaat immers dat je achteraf verantwoordelijk wordt gesteld voor het feit dat de uitbater zijn personeel laattijdig of in het zwart heeft betaald. Zoiets zou de minister nooit vragen aan particulieren. Maar voor bedrijven gaat hij er al te gemakkelijk van uit dat zij wel degelijk alles moeten weten over de geldende arbeidsvoorwaarden in de sector van hun gespecialiseerde contractanten en dat zij die bovendien ook nog grondig zouden controleren. Maar dat is in de praktijk verre van evident.

Het zou ook verregaande implicaties hebben, zeggen Agoria, de Confederatie Bouw en Fedichem. Het betekent immers dat je als opdrachtgever permanent aanwezig moet zijn op je werf om controle uit te oefenen over b.v. het aantal uren dat de aanwezige werknemers van de onderaannemer presteren. Je moet ook hun loonadministratie voortdurend volgen om te zien of er ook hier geen onregelmatigheden gebeuren. In feite verwacht men dus dat de opdrachtgever alle normale taken van een werkgever overneemt van zijn onderaannemer.

Agoria, de Confederatie Bouw en Fedichem zijn absoluut voorstander van een strenge aanpak van malafide praktijken. Maar het beleid mag zijn verantwoordelijkheid niet afschuiven op bonafide ondernemingen en hen bij voorbaat opzadelen met een 'vermoeden van schuld'.

Bijkomende inlichtingen:

- Stijn Ombelets,
directeur communicatie Agoria,
tel. 02 706 78 25,
gsm 0477 50 29 29,
stijn.ombelets@agoria.be

- Véronique Vanderbruggen,
Directeur Communicatie Confederatie Bouw,
tel. 02 545 56 26,
gsm 0477 36 09 44,
veronique.vanderbruggen@confederatiebouw.be

- Peter Claes,
directeur-generaal Fedichem,
tel. 02 238 97 62,
pclaes@fedichem.be

- Catherine Calmels,
head communications PR & PA Fedichem,
tel. 02 238 97 86,
ccalmels@fedichem.be