Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Kamer blij met rapport over kosten en baten bodemsanering

31-01-2007

De Tweede Kamer vindt geld voor bodemsaneringen goed besteed. Dat bleek uit het algemeen overleg gisteren over de maatschappelijke kosten-batenanalyse van de bodemsaneringsoperatie. Naar schatting 11.000 van de ongeveer 400.000 verdachte locaties zijn zogenoemde spoedlocaties. Deze moeten voor 2015 worden schoongemaakt of afgedekt en duurzaam beheerd.

Volgens het rapport van het Milieu en Natuurplanbureau (MNP) kunnen de kosten voor sanering van ernstig vervuilde bodems deze eeuw oplopen tot 8,5 miljard euro. Sanering echter kan tot 1,7 miljard euro opleveren aan nieuwe woningen en waardestijging van bestaande huizen, en maximaal 5,8 miljard euro aan `vermeden gezondheidsschade' (behandeling van kankerpatiƫnten en de kosten van IQ-verlies door lood). Als de waarde van onder meer ecologie en `gespaarde' open ruimte meetellen, levert bodemsanering zelfs meer op dan zij kost.

Kostenverhaal
De Kamer heeft Van Geel gevraagd extra te kijken naar mogelijkheden om de kosten van bodemvervuiling te verhalen op vervuilers (het zogenoemde kostenverhaal). Van Geel bekijkt verder of een grootschalig gezondheidsonderzoek mogelijk is naar enkele vervuilende stoffen als bijvoorbeeld cadmium en lood. Over de gevolgen van deze stoffen op de volksgezondheid is nog veel onzeker. De Kamer en de staatssecretaris willen vooral inzetten op sanering van vervuilde bodems in steden. Dit levert de grootste baten op voor de gezondheid en vermindert de druk op de groene of open ruimte direct rond steden. De Kamer heeft Van Geel verder gevraagd aan te geven welke risico's in de spoedlocaties met voorrang moeten worden gesaneerd: bijvoorbeeld spoedlocaties met risico's voor de gezondheid of ecologie, of locaties waar vervuiling zich via het grondwater kan verspreiden.

Download


Zie het origineel


* Het rapport 'Maatschappelijke kosten-batenanalyse van de Nederlandse bodemsaneringsoperatie' op de website van het NMP.
* Kamerbrief van 16 januari 2007 met nadere reactie Van Geel op herziene kosten-batenanalyse (pdf, 23 KB)

* Kamerbrief van 11 december 2006 met eerste reactie Van Geel op kosten-batenanalyse (pdf, 31 KB)