Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (31/01)

OOSTERHOUT NB, 31 januari 2007

Politie verricht aanhoudingen in onderzoek vernieling en mishandeling

WAALWIJK: De politie in Waalwijk heeft de afgelopen dagen twee jongens aangehouden op verdenking van onder andere vernieling en mishandeling.

Maandag 22 januari hield de politie een 16-jarige Waalwijker aan. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 31 december 2006 op 1 januari 2007 betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij in de Groen van Prinstererlaan. Die vechtpartij ontstond nadat de tweede verdachte, een eveneens 16-jarige Waalwijker, een steen door de ruit van een woning in die straat had gegooid. De 50-jarige bewoner, zijn 25-jarige zoon en een 55-jarige buurman, gingen achter de twee jongens aan, waarna er een vechtpartij ontstond met één van de 16-jarigen. De ander wist te ontkomen. De 50-jarige man en de 55-jarige man raakten bij de vechtpartij gewond en moesten per ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. Beide mannen deden aangifte.

De 16-jarige verdachte is over dit incident verhoord en legde een gedeeltelijke bekentenis af. Hij is woensdag 24 januari voorgeleid voor de rechter-commissaris en onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld.

De jongen die na de vernieling wist te ontkomen, is op woensdag 24 januari aangehouden. Hij legde een verklaring af over bovengenoemd incident, maar werd ook verhoord over de vernieling van een ruit van een woning aan de Villa Waterviolier, op vrijdag 12 januari en op donderdag 18 januari.

Tijdens de verhoren bekende de verdachte een aantal feiten, waarbij ook de eerder aangehouden verdachte betrokken zou zijn geweest. Zo wordt het tweetal onder andere verdacht van heling c.q verduistering van twee fietsen. Eén van de fietsen bleek in het bezit te zijn van een zus van de op 24 januari aangehouden verdachte, de andere fiets werd aangetroffen bij de jongen die al op 22 januari was aangehouden. De verdachte is vrijdag 26 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld. Hij zit nog vast.

Omdat de politie nog meer zaken onderzoekt waarbij het tweetal mogelijk betrokken is, is de als eerste aangehouden verdachten op dinsdag 30 januari opnieuw aangehouden. De tweede verdachte zit nog vast en wordt nog verhoord. Hij wordt donderdag 1 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie in Waalwijk zet het onderzoek voort.

Politie Dongen houdt dealer aan

DONGEN: Politiemensen van het team Dongen hebben dinsdag 30 januari een onderzoek ingesteld in een woning in de Gerardus Majellastraat. In de woning hielden ze een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. Deze man wordt ervan verdacht vanuit de woning in harddrugs te hebben gedeald. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij heeft inmiddels bekend in harddrugs te handelen en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Agenten nemen softdrugs af van Fransozen

OOSTERHOUT: Na het plegen van een snelheidsovertreding op de Vijf Eikenweg werd auto met vier Fransozen aan de kant gezet. De agenten roken daarbij een sterke wietlucht. Inspectie van de auto leidde tot de vondst van vijf gripzakjes met wiet, vier gripzakjes met hasj en een voorgedraaide joint. De vier verdachten hadden allemaal de Franse nationaliteit en waren 23, 23, 24 en 25 jaar oud. Ze kregen proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet. Daarbij zijn hun verdovende middelen in beslag genomen. Dit voorval gebeurde op woensdag 31 januari om 03.30 uur.

Dieven op heterdaad ingerekend

TERHEIJDEN: De politie arresteerde woensdag 31 januari twee mannen op verdenking van diefstal. Dat gebeurde om 00.20 uur op de vrachtwagenparkeerplaats aan de Zeggelaan. Surveillerende agenten betrapten het duo tussen geparkeerde vrachtautos. Bij nadere controle bleek dat er geprobeerd was om onderdelen van een van de vrachtautos te stelen. Beide mannen werden om die reden gearresteerd. Het gaat om een 20-jarige man uit Den Helder en een 42-jarige man uit Oosterhout. De eigenaar van de bewuste vrachtauto stelde vast dat er geprobeerd was om meerdere accus te stelen. Dat is door tussenkomst van de politie niet gelukt. Het bleef dus bij een poging. Het duo is eerder met politie en justitie in aanraking geweest. In hun auto vond de politie verschillende gereedschappen en in een portiervak een mes. Dat laatste leverde ook nog een overtreding op van de Wet Wapens en Munitie. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal is het duo weer in vrijheid gesteld.

Té snelle automobilist raakt rijbewijs kwijt

WAALWIJK: Een 35-jarige Waalwijker raakte zijn rijbewijs kwijt na het plegen van een forse snelheidsovertreding. De man reed op woensdag 31 januari 2007 om 06.14 uur met een snelheid van 110 km/u over de Altenaweg. Ter plaatse geldt een maximum snelheid van 50 km/u. De man moest vanwege de hoge snelheid zijn rijbewijs meteen achterlaten bij de politie. Bij een overschrijding van de maximumsnelheid met meer dan 50 kilometer per uur de politie wettelijk verplicht om het rijbewijs in te vorderen. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Scooterrijder opgepakt na doorrijding na aanrijding

WIJK EN AALBURG: Op dinsdagavond 30 januari vond er een aanrijding plaats op de Engelsestoof. Het ongeluk gebeurde rond 20.50 uur waarbij een scooterrijder in aanrijding kwam met een afslaande personenauto. De scooterrijder kwam ten val maar stond weer en verliet de plaats van het ongeval. Een getuige achtervolgde de scooterrijder en kon zodoende zijn bestemming doorgeven aan de politie. De politie arresteerde even later de 16-jarige berijder van de scooter. Deze inwoner van Wijk en Aalburg krijgt proces-verbaal voor het doorrijding na aanrijding, het rijden zonder kentekenplaat, bromfietscertificaat en valhelm.

Politie rolt hennepkwekerijen op

DONGEN: Politiemensen hebben dinsdag 30 januari in woningen aan het Fagotpad, de Doormanstraat en de Hertog Janstraat hennepkwekerijen opgerold.
Woensdag 31 januari volgde de ontmanteling van een hennepkwekerij in een woning in de Sweelinckstraat.

In de woning aan het Fagotpad troffen politiemensen in twee slaapkamers in werking zijnde hennepkwekerijen aan, met daarin in totaal 206 hennepplanten. De bewoner, een 48-jarige Dongenaar, is aangehouden. Hij bekende dat hij de eigenaar was van de kwekerij en al eerder had geoogst.

In de woning in de Doormanstraat was de kwekerij gevestigd op de zolder. Hier ging het om een hennepkwekerij van 300 planten. De 35-jarige bewoner is aangehouden. Hij bekende dat hij de eigenaar is van de kwekerij.

In een woning in de Hertog Janstraat trof de politie in totaal 171 hennepplanten aan, verdeeld over twee kwekerijtjes die gevestigd waren in twee slaapkamers. De 44-jarige bewoner is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De man bekende dat de kwekerij van hem was en dat hij al eerder geoogst had.

Woensdag 31 januari ontmantelden de politiemensen in een woning in de Sweelinckstraat twee in werking zijnde hennepkwekerijen. Het ging hier in totaal oom 457 hennepplanten, die verdeeld stonden over kwekerijen op zolder en in een garagebox. Ook deze bewoner, een 37-jarige Dongenaar, legde een bekentenis af.

In alle gevallen zijn de kwekerijen ontmanteld en de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd. Ook was er in alle gevallen sprake van diefstal van stroom. De energiemaatschappij doet hiervan aangifte.

Politie en Justitie proberen in het geval van het Fagotpad en de Hertog Janstraat het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de verdachten hebben gemaakt met hun eerdere oogsten in het kader van de Pluk ze wetgeving terug te vorderen. Het gaat hier bij de kwekerij in de Fagotstraat om een vordering van ruim 27.000 euro en bij de kwekerij in de Hertog Janstraat om een vordering van ruim 10.500 euro.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd verder onderzocht voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Man aangehouden na diefstal auto

WAALWIJK: Politiemensen hielden dinsdag 30 januari rond 19.30 uur in de Van Andelstraat een 25-jarige man uit Vlijmen aan. De man wordt ervan verdacht die dag rond 18.00 uur een auto te hebben gestolen. Deze auto stond niet afgesloten en nog voorzien van de contactsleutel geparkeerd in de Stationsstraat in Waalwijk.
Een bekende van de auto-eigenaar zag de auto korte tijd later rijden en reed de auto klem op de Midden-Brabantweg. De bestuurder van de auto rende vervolgens weg in de richting van de Van Andelstraat. Hij is daar korte tijd later op basis van het opgegeven signalement aangehouden. De verdachte weigert een verklaring af te leggen. Hij zit nog vast.

Beschonken automobilist gearresteerd

WAALWIJK: In de nacht van dinsdag 30 januari op woensdag 31 januari controleerde de politie op de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 02.40 uur op de A-59. De 61-jarige bestuurder uit Loon op Zand had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 300 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van twee uren opgelegd.

Arrestaties na huiselijk geweld

RAAMSDONKSVEER: Dinsdag 30 januari rond 21.45 uur heeft de politie een 26-jarige man uit Dongen aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht die avond zijn 34-jarige vriendin uit Raamsdonksveer te hebben geslagen. Ook zou hij een 45-jarige vriendin van zijn partner, die tussenbeiden wilde komen, hebben mishandeld. Beide vrouwen deden aangifte. De man heeft een verklaring afgelegd en is woensdag 31 januari weer in vrijheid gesteld.

DUSSEN: Dinsdagavond 30 januari rond 23.30 uur heeft de politie een 31-jarige man uit Dussen aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht zijn 28-jarige vrouw en hun babytje te hebben geslagen. De vrouw wilde geen aangifte doen. De man is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten en zit nog vast.

Auteur: Leonie van Ooijen en Jeroen Steenmeijer