Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 30 januari 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 30 januari 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u op deze website onder Stateninformatie.

Visie op Verkeersciculatieplan Den Haag
Het Verkeerscirculateplan Den Haag is een zaak van het Haagse gemeentebestuur en de vervoersautoriteit in de regio is het stadsgewest Haaglanden. Dit antwoorden GS op vragen van Statenleden Koops, De Haas, Klein, Lamers en Verbeek (allen CDA). Zij verwachten negatieve consequenties door de implementatie van het Haagse Verkeerscirculatieplan. GS achten de provincie niet het aangewezen orgaan om actie te ondernemen. Bovendien, zo benadrukken GS, is er juist een zeer constructieve samenwerking op het gebied van mobiliteit in Groot-Haaglanden tussen de gemeente Den Haag, het stadsgewest Haaglanden en de provincie Zuid-Holland.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2054 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Nieuwe brug bij Vrouwenakker
Op verzoek van de provincie Noord-Holland hebben GS aan Provinciale Staten (PS) verzocht een subsidie beschikbaar te stellen van 1,8 miljoen euro voor de vervanging van de brug over het Amstel-Drechtkanaal bij Vrouwenakker. Deze brug ligt in de provinciale weg N231 (tussen Alphen aan den Rijn en Uithoorn) die Noord- en Zuid-Holland verbindt. De grens tussen beide provincies ligt in het kanaal. Noord-Holland is eigenaar van de brug en wil deze vervangen. De huidige brug is namelijk smal, onoverzichtelijk, verkeersonveilig en bovendien in slechte staat (sinds 2005 verboden voor vrachtwagens). Met een nieuwe, brede brug wordt bovendien het fietspad langs het Zuid-Hollandse deel van de N231 doorgetrokken naar het Noord-Hollandse deel. Zuid-Holland wil 45% van de projectkosten voor haar rekening nemen. PS moeten nog hun goedkeuring verlenen aan dit voorstel.

Nieuw fietsplan Zuid-Holland
De provinciale Commissie voor Onderzoek van de Rekening heeft onderzoek gedaan naar de effecten van provinciaal beleid op het gebied van de fiets. De Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie onderschrijft de conclusies en is van mening dat het oude Fietsplan uit 2001 niet meer voldoet. GS hebben daarom de startnotitie Nieuw Fietsplan Zuid-Holland vastgesteld. Dit is de eerste stap op weg naar een nieuw fietsplan. Het college constateert wel dat de uitvoering van het nieuwe fietsplan alleen kan worden doorgezet indien voor de periode tot en met 2011 extra financiële middelen beschikbaar komen. Het concept Nieuw Fietsplan is naar verwachting over zes maanden gereed.

Toename kosten voor provinciale wegen en vaarwegen GS hebben de budgetbehoefte voor beheer en onderhoud van de provionciale (vaar)wegen voor de komende jaren vastgesteld. De verwachte lasten lopen op van ruim 45 miljoen euro in 2008 tot ruim 78 miljoen euro in 2020. De Zuid-Hollandse meerjarenbegroting laat een toenemend tekort zien, oplopend van bijna 15 miljoen euro in 2008 tot ruim 51 miljoen euro in 2020. Het nieuwe college van GS, dat aantreedt na de statenverkiezingen van 7 maart, staat voor de opgave additionele middelen te vinden om in de volledige budgetbehoefte te voorzien. Daarbij wordt zeker bezien of en hoe de gelden die zijn vrijgekomen bij de herstructurering van de reserves, op dit terrein kunnen worden ingezet.

Ontvangst RTV West in buitengebied
RTV West maakt geen gebruik van de distributiemogelijkheid via satelliet. Dit betekent dat bewoners zonder kabelaansluiting in het buitengebied, die voor hun ontvangst hebben gekozen voor Canal Digital geen RTV West kunnen ontvangen. Naar aanleiding hiervan hebben Statenleden Lamers (CDA) en Baruch (PvdA) vragen gesteld. RTV West heeft aangegeven dat ze met de huidige distributiemogelijkheden via kabel, digitale ether (Digitenne) en via internet hun verzorgingsgebied volledig kunnen dekken. Voor digitale ontvangst in het niet-bekabelde buitengebied is men aangewezen op Digitenne. GS hebben de voorkeur voor een zo ruim mogelijk gebruik van distributiemogelijkheden, maar heeft begrip voor de keuze van RTV West voor een zo efficiënt mogelijke distributie qua bereik en kosten. Op dit moment hebben regionale omroepen formeel alleen een functie als rampenzender voor radiouitzendingen. Onderzocht wordt of uitbreiding van informatieverstrekking via regionale TV en teletekst ook wenselijk is.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2057 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Tolerantienorm voor toezicht op verwerking van afvalstoffen GS hebben de tolerantienorm voor administratief toezicht op afvalstoffen vastgesteld. De provincie houdt administratief toezicht op de 'weg' die afval aflegt. In de Wet Milieubeheer is geregeld aan welke registratieverplichtingen en bedrijf moet voldoen bij afvaltransacties. Zo moet bijvoorbeeld geregistreerd worden wat samenstelling is, hoeveel, op welke datum en door wie is getransporteerd, ingezameld of afgegeven. Deze gegevens moeten schriftelijk of digitaal worden gemeld aan het ministerie van VROM. Handhavende instanties kunnen inloggen in een systeem waar deze gegevens verzameld worden. Ketenbeheer wordt dit genoemd. In deze keten moet elke stap worden geregistreerd. Sommige stappen zijn minder relevant voor het millieu dan andere, daarom hebben GS van de verschillende vormen de zwaarte bepaald. De reden waarom de tolerantienorm per stap verschilt gaat uit van hoe verder het handhavingtraject gevorderd is hoe meer van een bedrijf verwacht kan worden dat er inmiddels maatregelen zijn genomen.

Internationaal beleid geëvalueerd
GS hebben vastgesteld dat de doelstellingen van het internationale beleid in deze collegeperiode praktisch volledig zijn bereikt. Wel hebben GS de conclusie getrokken dat er behoefte is aan een duidelijk internationaal beleidskader, gelet op het steeds groter wordende belang van regio's in Europa en het economisch belang bij goede relaties met China. Voor de volgende collegeperiode geeft dit college onder andere de volgende aandachtspunten mee. Intern moet een provinciaal steunpunt worden ingericht voor de afstemming tussen de verschillende structuurfondsprojecten. Voor lagere overheden moet in Brussel worden aangedrongen op uitvoerbaarheid van de nieuwe luchtkwaliteit voorstellen. Ook moet aan een operationeel programma worden gewerkt ten behoeve van het maritieme cross border programma. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat de provincie door met het delen van kennis met minder ruim bedeelde regio's in Europa. De notitie wordt met een aanbiedingsbrief van het college aan PS aangeboden.

Deelname grondexploitatiemaatschappij Zuidplas Noord Investering van 5 miljoen euro
Zuid-Holland wil in principe meedoen in een grondexploitatiemaatschappij voor de Zuidplaspolder Noord. Een voorstel daarvoor is vandaag door het college van GS naar PS gestuurd. De oprichting van de grondexploitatiemaatschappij is een gevolg van een eerder genomen besluit om in de Zuidplaspolder tussen 2010 en 2030 200 hectare nieuwe en duurzame glastuinbouw te ontwikkelen, naast de woningbouw- en bedrijfsterreinopgave en herstructurering van het bestaande glas. Lees het hele persbericht.

Subsidies

Aan de stichting Cardea te Leiden is een meerjarige projectsubsidie verleend van 174.000 euro voor de implementatie van de methodiek functional familie therapie (FFT) Aan Bureau Drechtsteden is een subsidie toegekend van 350.000 euro ten behoeve van het project Manden Maken ten laste van de middelen Agenda Vrijetijd Last onder dwangsom

Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan RZB Holding B.V. voor de locatie Eemhavenweg 26 te Rotterdam zijn lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van voorschriften van de rivisievergunning en de veranderingsvergunning Aan J.M. Vrij Beheer BV te Rijswijk zijn lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de wet milieuwbeheer