Projectontwikkelaars bieden kabinet miljoenen

Neprom

http://www.neprom.nl/

PERSBERICHT
Voorburg, 30 januari 2007

Projectontwikkelaars bieden nieuw kabinet honderden miljoenen euro's

De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, wil zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet investeringsafspraken maken over het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van Nederland. De projectontwikkelaars zijn bereid om honderden miljoenen te investeren in een mooier en beter Nederland.

In de week dat het formatieteam het ontwerpregeerakkoord door het CPB op financiële haalbaarheid laat doorrekenen, biedt NEPROM-voorzitter Dietmar Werner het nieuwe kabinet extra geld aan. Volgens Werner kunnen grootschalige investeringsprojecten waar het kabinet de komende jaren geld voor uittrekt, in een stroomversnelling raken als de gelden van het Rijk worden gecombineerd met die van de projectontwikkelaars.

Werner: 'Wij pleiten voor een ruimtelijke investeringsstrategie, met als doel de verbetering van het leefklimaat, de versterking van onze internationale concurrentiepositie en een duurzame milieukwaliteit. Het Rijk moet met een strategische langetermijnvisie komen. Daaraan dient een meerjarig ruimtelijk investeringsfonds te worden gekoppeld. In dat fonds storten het Rijk én de marktpartijen, en wellicht ook provincies en gemeenten, gelden voor omvangrijke ruimtelijke projecten. We hebben het dan bijvoorbeeld over projecten als het Groene Hart, de ontwikkeling van de dubbelstad Amsterdam-Almere en de ontwikkeling van de Schipholregio. Maar ook binnenstedelijke projecten zoals de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers in Amsterdam, herontwikkeling van de Binckhorst in Den Haag en Stadshavens in Rotterdam horen thuis op die agenda.'

De NEPROM is van mening dat de fysieke basisinfrastructuur van ons land als gevolg van te beperkte investeringen in de afgelopen jaren onder grote druk staat. Dat is een belangrijke bedreiging voor een stabiele economische ontwikkeling en voor het maatschappelijk welzijn in het algemeen. Nederland staat voor grote opgaven als het gaat om de kwaliteit van ons landschap en de natuur, de vitaliteit van onze stedelijke gebieden, waterbeheer, vervoersinfrastructuur, maar ook de dreigende klimaatverandering.

Werner beklemtoont dat zo'n investeringsfonds een planningshorizon van 15 à 20 jaar moet hebben en niet slechts 8 jaar, zoals het Rijk gewend is: 'Alleen als het Rijk op lange termijn continuïteit biedt, is de markt bereid om ook fors te investeren. Dan verwachten we wel dat in de maatschappelijke kosten-batenanalyses van het Rijk de langetermijnbaten beter worden meegenomen.' Volgens de NEPROM-voorzitter zijn de ontwikkelaars bereid om via publiek-private samenwerkingsarrangementen honderden miljoenen euro's in gebiedsontwikkelingen te investeren.