Ingezonden persbericht


Kroes laakt hoge creditcardtarieven

Onderzoek bevestigt eerdere bevindingen Koninklijk Horeca Nederland

Woerden, 31 januari 2007 - De tarieven die creditcardmaatschappijen berekenen voor creditcardbetalingen zijn absurd hoog. Dat blijkt uit onderzoek naar concurrentie in de sector retailbanking van eurocommisaris Neelie Kroes (Mededinging). De resultaten werden vandaag gepresenteerd en passen naadloos in de strijd die het Platform Detailhandel Nederland en Koninklijk Horeca Nederland al jaren voeren als het gaat om een harde aanpak van dure creditcards.

De kosten voor het gebruik van creditcards zijn 'onnodig' opgedreven door de banken. Kroes constateerde vorig jaar al dat banken en creditcardmaatschappijen kunstmatig hoge tarieven berekenen voor allerlei handelingen. Koninklijk Horeca Nederland heeft toen ook geageerd tegen de hoge creditcardtarieven. De situatie is er niet echt beter op geworden, stelt Kroes vandaag in de Volkskrant. De Commissie zal haar bevoegdheden gebruiken om 'ernstig misbruik' aan te pakken, in nauwe samenwerking met nationale mededingings-autoriteiten, aldus Kroes.

Koninklijk Horeca Nederland is verheugd met de harde maatregelen waar Kroes naar aanleiding van haar onderzoek voor pleit. Directeur Jeu Claes: "De creditcardtarieven rijzen echt de pan uit. We zijn blij dat mevrouw Kroes inziet dat dit zo niet langer kan en maatregelen durft te nemen. Tevens zien wij ons hiermee gesterkt in onze eerdere oproep aan ondernemers de kosten van creditcardbetalingen door te berekenen aan consumenten, wanneer zij met creditcards betalen."

Consumenten denken dat het niet uitmaakt of zij met pin, contant of met creditcard betalen, omdat hier voor hen vrijwel geen kosten aan verbonden zijn. Echter, ondernemers moeten voor creditcardbetalingen 1,5 tot 6% provisie aan creditcardverwerkers betalen. Jeu Claes: "Consumenten worden bestookt met aanbiedingen en lokkertjes om creditcards te nemen en te gebruiken, terwijl de ondernemer het kind van de rekening is."

Koninklijk Horeca Nederland roept consumenten nogmaals op om de creditcard voorlopig niet te omarmen als betaalmiddel en juist voordelig met pin of contant te betalen. Claes vervolgt: "De tarieven die creditcardverwerkers rekenen, leiden er alleen maar toe dat ondernemers gedwongen worden hun prijzen te verhogen. Dat is weer niet eerlijk voor de pinnende of contant betalende consument. Uiteindelijk willen we allemaal naar een maatschappelijk beter en efficiënter betalingsverkeer in Nederland.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -