Gemeente Zoetermeer

Aanpak overmatig drankgebruik bij jongeren

Het college van burgemeester en wethouders gaat overmatig drankgebruik bij jongeren aanpakken door de afspraken met de zeven nachthorecagelegenheden in Zoetermeer weer onder de aandacht te brengen. Momenteel krijgt het college signalen via onder andere de politie dat er overlast veroorzaakt wordt door jongeren die overmatig drank gebruikt hebben. Oorzaak zou het gratis aanbieden van drank zijn met name op de vrijdagavond. De horecaondernemers die openlijk gratis drank aanbieden hebben al een waarschuwing ontvangen van de burgemeester. Deze problematiek heeft het college al besproken met de ondernemers in het Veilig Stappen overleg in december 2006. Het college wil opnieuw met de horecaondernemers om de tafel om eerder gemaakte afspraken, waarvan de basis is neergelegd in de door alle partijen ondertekende intentieverklaring in mei 2000, te bespreken.

Met de gemeenteraad van Zoetermeer is afgesproken om in het tweede kwartaal 2007 in samenwerking met de GGD en de politie te komen met een eerste indicatie voor een actieplan gericht op het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Daarbij wordt uitgegaan van een integrale aanpak waarin zowel repressieve- als preventieve maatregelen worden vastgelegd en waarbij ook de betrokkenheid van de ouders wordt vergroot. De resultaten van de gesprekken zullen hierin meegenomen worden.

In de intentieverklaring van mei 2000 is de inspanningsverplichting opgenomen om gezamenlijk een maximale inspanning te leveren op het gebied van openbare orde en veiligheid. In het bijbehorende plan van aanpak zijn afspraken gemaakt met betrekking tot alcohol en jongeren, onder andere op het gebied van het verstrekken van gratis drank Gebleken is dat een aantal ondernemers zich hier niet aan houdt. Dit is aanleiding voor het college van b&w om de nachthoreca ondernemers op korte termijn wederom uit te nodigen en in het Veilig Stappen overleg met elkaar te spreken over het tegen gaan van excessief drankgebruik onder jongeren.

Deelnemers van de projectgroep Veilig Stappen zijn de politie, Koninklijke Horeca Nederland, de gemeente en de nachthoreca (De Boerderij, Locomotion, EstupendoPlaza, Spetters, Het Brouwhuis, Club Players, Grandcafe Vrienden en Amphion).