Openbaar Ministerie

Grote synthetische drugs fabriek ontmanteld

Rotterdam, 31 januari 2007

In een onderzoek van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst - Economische Controledienst (FIOD-ECD) naar de levering van grondstoffen voor synthetische drugs is dinsdagavond een synthetische drugs fabriek ontdekt. Een loods aan de Nijverheidsweg in Haarlem was ingericht voor grootschalige productie van synthetische drugs. Het vermoeden is dat in deze loods miljoenen XTC-tabletten geproduceerd zijn. Vier verdachten zijn aangehouden.

In de loods zijn onder meer twee tabletteermachines aangetroffen, die samen meer dan 200.000 XTC-tabletten per uur kunnen produceren. Gezien de reststoffen die zijn gevonden is het vermoeden dat in de loods al 6 tot 8 miljoen tabletten zijn gemaakt. Daarnaast zijn zeer grote hoeveelheden grondstoffen, zoals aceton en zoutzuur, voor de productie van XTC aangetroffen.

Twee verdachten zijn in de loods aangehouden. Twee andere verdachten zijn in een auto in de omgeving aangehouden.

De verdachten zijn drie mannen van 26, 28 en 42 jaar uit Haarlem en een 54 jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats. Zij worden vrijdag voorgeleid aan de rechterâcommissaris van de rechtbank in Haarlem.

Vorige week is de FIOD-ECD gestart met het onderzoek naar de levering van de grondstoffen. Dit onderzoek leidde gisteren naar de loods in Haarlem.

De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) is vanochtend samen met de FIOD-ECD, het Nederlands Forensisch Instituut, de regionale brandweer, de politie Kennemerland begonnen met de ontmanteling van de productielocatie. Wegens gevaarzetting (ontploffingsgevaar) en ten behoeve van het sporenonderzoek zijn deze diensten ingezet.

De verwachting is dat de ontmanteling nog enkele dagen zal duren.

Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Voor informatie: Desirée Leppens