Gemeente Tilburg

Datum
31 januari 2007

Kap bomen voor toekomstige stadstuin en nieuwbouw Factorium

Het college heeft dinsdag jl. besloten vijf populieren aan de B. Zwijsenstraat/hoek Koningsplein, conform een eerder verleende kapvergunning te kappen. Op deze plek wil de gemeente in de nabije toekomst het Factorium en een nieuwe stadstuin realiseren. "Ik had de bomen graag een overlevingskans gegeven. De kosten voor het behoud van de populieren staan echter niet in verhouding tot de korte levensduur van de bomen," aldus wethouder Marieke Moorman.

Onderzoek
Het college heeft zijn beslissing genomen op basis van een zogenoemd Picus-onderzoek. Dit onderzoek was ingesteld op verzoek van de commissie Fysiek, nadat de stichting Stadsbomen bezwaar had gemaakt tegen de kapvergunning. Uit het onderzoek komt naar voren dat 4 van de 5 Italiaanse populieren in meer of mindere mate een verminderde conditie hebben. De groep als geheel zou echter gehandhaafd kunnen worden, mits een aantal maatregelen wordt genomen om de veiligheid voor de directe omgeving van de bomen te waarborgen. Deze maatregelen bestaan uit het innemen en/of snoeien van de kroon van de bomen. De te verwachte levensduur nadat de maatregelen zijn uitgevoerd wordt geschat op 6 tot 9 jaar. De kosten die gepaard gaan met het handhaven en met de tijdelijke maatregelen tijdens de bouw bedragen ca. E 19.000,-- excl. BTW.

Gelet op de kosten van het handhaven in relatie tot de nog te verwachte levensduur van de groep populieren, heeft het college besloten tot het kappen van de bomen over te gaan. Wethouder Moorman: "We krijgen een mooie en openbaar toegankelijke stadstuin op deze plek in de stad. We betrekken de stichting Stadsbomen graag bij de verdere uitwerking daarvan."