Aedes

VNG geeft handreiking woonvisie uit

31 januari 2007

Gemeenten moeten voor een gebied een woonvisie opstellen om het woonbeleid vorm te geven. Corporaties kunnen vervolgens een bod op doen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten op 31 januari 2007 in Den Haag het handboek Van woonvisie tot prestatieafspraken gepresenteerd.

Bij de presentatie pleitten de Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de VNG en Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen voor een goede samenwerking tussen gemeenten en corporaties. 'Corporaties willen graag met gemeenten samenwerken en uiteraard bij de ontwikkeling van de woonvisie betrokken worden. Daarbij hebben corporaties een breder blikveld dan uitsluitend stenen stapelen,' aldus de Aedes-voorzitter. Hij kreeg uit handen van burgemeester van Leiden Henri Lenferink het eerste exemplaar aangereikt.

Op basis van een woonvisie zullen gemeenten en corporaties afspraken moeten maken over de bouwproductie, het huisvesten van groepen in een kwetsbare positie op de woningmarkt en de leefbaarheid van wijken en buurten. De regie in het woonbeleid ligt bij de gemeente. Mocht dat een zware opgave zijn, dan schieten corporaties graag te hulp, zo beloofde Van Leeuwen.