Gemeente Zaanstad

31-01-2007

De rook en stankoverlast veroorzaakt door de brand op de vistrawler in Velsen Noord verbetert zich langzaam. Het aantal klachten van bewoners uit Assendelft, Westzaan, Krommenie neemt snel af. De windrichting is zuidwestelijk waardoor de stank zich minder over verstedelijkt gebied trekt.

De Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland blijft ook vandaag de lucht meten. Dat wordt gedaan uit voorzorg. Tot nu toe zijn in de Zaanstreek en Purmerend geen concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen.

De overlast beperkt zich dus tot rook en stankoverlast. Dit is hinderlijk maar niet bedreigend. Op grond van de metingen heeft de Regionale Brandweer Zaanstreek-Waterland gisteren geen aanleiding gezien om het Waarschuwings Alarmerings Systeem in werking te laten treden. Hoofdofficier dienst van de Regio Zaanstreek-Waterland A. Zwart hierover: `dit sirene systeem activeren we in uiterste noodzaak, bijvoorbeeld in levensbedreigende situaties. Dat was gisteren niet aan de orde.'

De Regionale Brandweer Kennemerland heeft inmiddels het Rijks Instituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar mogelijke neerslag afkomstig uit de brandende boot. Met dit onderzoek kan de samenstelling en de mate van mogelijke vervuiling vastgesteld worden. De eerste meetresultaten worden nog vandaag verwacht.

Vanwege de rookoverlast rond de brandende boot is de N246 tussen pont Buitenhuizen en het bedrijventerrein Kagerweg in Beverwijk afgesloten voor al het verkeer. Alleen bestemmingsverkeer mag het gebied in. Het overige verkeer wordt geadviseerd de alternatieve route van de regionale politie Zaanstreek Waterland te volgen. Dit wordt met borden aangegeven.

Klachten over stank en rookoverlast kunnen gemeld worden bij het gemeentelijke informatienummer: 0900-2352352.

Actuele informatie over de brand:

www.zaanstad.nl

www.crisis.nl