MIN LNV: Uitnodiging voor de media

Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.8 26 januari 2007

UITNODIGING VOOR DE MEDIA: VEERMAN GEEFT STARTSEIN VOOR EERSTE BOERENLANDPAD

Op woensdag 31 januari geeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het startschot voor het eerste boerenlandpad: het Oostwaardpad in de Biesbosch.

Veerman heeft in 2005 provincies opgeroepen meer wandelpaden over boerenland te regelen. Hij heeft daartoe geld voor 1000 kilometer wandelpad toegezegd, op voorwaarde dat de provincies hetzelfde bedrag zouden bijpassen. Hiervoor is de Regeling Boerenlandpaden in het leven geroepen en het eerste pad, het Oostwaardpad van ongeveer 20 kilometer, is nu bijna klaar. In mei hoopt men de eerste wandelaars te kunnen begroeten.

Het aanleggen van boerenlandpaden is een belangrijke doelstelling uit de Agenda Vitaal Platteland. Boerenlandpaden maken het platteland toegankelijk voor recreanten. Doordat recreanten over boerenerven, langs akkers en door weilanden kunnen lopen, komen zij gemakkelijk in contact met agrarisch leven. Boerenlandpaden ontsluiten gebieden waar wandelaars tot voor kort niet konden komen.

De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Altena . Biesbosch zorgt met steun van de provincie Noord Brabant, de Stichting Wandelplatform - LAW en andere organisaties voor een uitbreiding van het sinds twee jaar bestaande Oostwaardpad. De Stichting Wandelplatform-LAW heeft inmiddels tientallen aanvragen voor boerenlandpaden ontvangen. Op korte termijn is Nederland zo.n 130 kilometer wandelpad rijker.

Boeren ontvangen van het ministerie van LNV en de provincie een bijdrage van 45 eurocent per meter per jaar voor het wandelpad over hun land. Het Oostwaardpad is mede mogelijk gemaakt door medefinanciers Revitalisering Wijde Biesbosch, VSB Fonds, NCB, gemeente Werkendam, Waterschap Rivierenland, Rabobank en Staatsbosbeheer. Hierdoor kan de Agrarische Natuurvereniging Altena . Biesbosch de vergoeding aan de deelnemende boeren aanvullen tot 1 euro per meter per jaar.

De startbijeenkomst vindt plaats van 11.00 tot 13.30 uur in café restaurant Vissershang, Vissershang 2, 4273 Hank (Noord Brabant). Behalve minister Veerman spreken ook de heer Snoek, voorzitter Agrarische Natuurvereniging (ANV) Altena, mevrouw Moons, gedeputeerde provincie Noord Brabant, en de heer de Jong, voorzitter Stichting Wandelplatform-LAW.

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen.

NOOT voor de redactie (