Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 31 januari 2007

Nieuwe manier van werken gemeente voor centrum Alkmaar

De gemeente Alkmaar werkt volop aan de kwaliteitsverbetering van het centrum van Alkmaar. Er lopen verschillende projecten en activiteiten en er staan nieuwe projecten op stapel. De verschillende activiteiten moeten goed op elkaar worden afgestemd. Dat is nu soms nog te weinig het geval. Een andere aanpak is nodig. De gemeente zal zorgen voor een betere regie en wil daarbij nauw samen werken met alle betrokken partijen: bewoners, ondernemers, organisaties en andere partners in het centrum.

De gemeente heeft diverse ambities en doelen voor het centrum, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, parkeren, bereikbaarheid, toerisme, horeca. Deze ambities staan beschreven in verschillende beleidsnota's en leiden tot allerlei werkzaamheden en aciviteiten van de gemeente in het centrum. Daarnaast werkt de gemeente ook aan projecten in het centrum, zoals Bus-on-Line, Overstad en de Paardenmarkt. Worden al deze werkzaamheden en projecten van de gemeente wel voldoende op elkaar afgestemd? Dat kan beter denken sommige bewoners en ondernemers in het centrum. Ook de gemeente zelf denkt dat het beter kan en wil daaraan gaan werken.

Eén ontwikkelingsplan voor hele centrum
Om alle werkzaamheden beter op elkaar af te stemmen gaat de gemeente een overkoepelend ontwikkelingsplan voor het centrumgebied maken. Het ontwikkelingsplan wordt de kapstok voor alle activiteiten die de gemeente in het centrumgebied onderneemt. Bij het plan komt ook een uitvoeringsprogramma, waarin alle werkzaamheden en activiteiten van de gemeente zijn opgenomen en afgestemd. Er vloeien dus niet allerlei nieuwe activiteiten voort uit dit plan; Het gaat er om alle bestaande activiteiten beter op elkaar af te stemmen.

Samenwerking
Het ontwikkelingsplan moet gaan werken als leidraad voor iedereen die werkt aan de ontwikkeling van het centrum, niet alleen binnen de gemeentelijke organisatie, maar ook voor andere organisaties, bewoners, ondernemers en marktpartijen uit het centrumgebied. Zij worden daarom bij het opstellen van het ontwikkelingsplan betrokken. Het college van b&w wil daarvoor een adviesgroep instellen waarin de belangengroepen uit het centrum zijn vertegenwoordigd. Het gaat er daarbij om alle partijen om tafel te krijgen die aan de kwaliteitsverbetering van het centrum willen bijdragen. Deze adviesgroep wordt gevraagd om over ambities en uitgangspunten mee te denken. Ook levert de adviesgroep commentaar op de concept versies van het ontwikkelingsplan. Hoe de samenstelling van de adviesgroep er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Belangengroepen zullen worden gevraagd iemand af te vaardigen. Ook plaats de gemeente binnenkort een advertentie in het stadsblad waarin andere geïnteresseerden de mogelijkheid wordt geboden zich aan te melden voor deelname.

Planning
Voor het opstellen van het ontwikkelingsplan wordt een half jaar uitgetrokken. Daarna volgt de formele inspraak. Als alle reacties zijn verwerkt kan de gemeenteraad naar verwachting voor de jaarwisseling het plan vaststellen.

Meer informatie:

Mariska van der Leij, afdeling Communicatie, tel. 072- 5488992
.


-----------------------


---- --