Landelijke Studenten Vakbond


Parlementair onderzoek

Parlementair onderzoek naar aanleiding van aanbieden noodklok

De Tweede Kamer heeft gisteren besloten om een parlementair onderzoek in te stellen naar de onderwijsvernieuwingen die de afgelopen twintig jaar in het onderwijs zijn doorgevoerd, zoals de basisvorming, het studiehuis, het vmbo en het nieuwe leren. Het onderzoek zal vermoedelijk starten zodra het nieuwe kabinet aangetreden is.

Directe aanleiding voor het onderzoek is het studentenprotest afgelopen vrijdag. Toen luidden LSVb, LAKS en JOB de noodklok en boden een brandbrief aan aan staatssecretaris Bruins, nadat minister van der Hoeven had aangegeven het niet belangrijk genoeg te vinden. In de brandbrief gaven de drie organisaties aan dat er nu lang genoeg is geëxperimenteerd met allerlei vernieuwingen; studenten willen niet langer als proefkonijn fungeren en willen meer en beter onderwijs.

De actie van LSVb, LAKS en JOB was de druppel die de emmer deed overlopen zo lijkt het; al maanden gonst het in de media dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van het onderwijs. De LSVb is blij dat al deze geluiden nu hebben geleid tot het starten van een parlementair onderzoek. LSVb-voorzitter Irene van den Broek: We hopen dat de uitkomst van het onderzoek constructief zal zijn, en dat hierdoor de kwaliteit van het onderwijs op lange termijn daadwerkelijk zal verbeteren.