Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAS ziet toenemende vraag naar oplossingen voor risicobeheer


- Aantal klanten met SAS´ Basel II-oplossing stijgt met 40%
- SAS door analisten gewaardeerd om visie en marktpositie

Huizen, 31 januari 2007 - SAS, vooraanstaand leverancier van business intelligence-software, ziet een toenemende vraag naar SAS® for credit risk-, operational risk- en market risk-management: de SAS-oplossingen voor risicobeheer. Wereldwijd hebben al meer dan 140 financiële instellingen voor de SAS risk-oplossingen gekozen: een toename met veertig procent sinds maart 2006.

Financiële instellingen nemen steeds vaker IT-oplossingen voor risicobeheer in gebruik, om te voldoen aan de huidige wet- en regelgeving. SAS ondersteunt haar klanten hierin en adviseert om risicobeheertools ook strategisch in te zetten. Bijvoorbeeld in een omgeving voor risico-gebaseerd performance management. Het daadwerkelijk voldoen aan financiële wetgeving als Basel II, is volgens SAS een eerste stap in een doorlopend proces om het risicobeheer te verbeteren en deel te laten zijn van een bedrijfsbreed risicobeleid. Bedrijven zijn op deze manier in staat om toegevoegde waarde voor hun onderneming te creëren. Hierdoor boeken zij concurrentievoordeel en winst.

Analisten
Door ruim 30 jaar ervaring op het gebied van business intelligence is SAS in staat een bijzonder goede risicobeheer-applicatie in de markt te zetten. Dit wordt ook erkend door analisten. Zo is SAS onlangs door Gartner in het leiderskwadrant geplaatst in het rapport ´Magic Quadrant for Basel II Software Applications, 2006´. Volgens dit rapport zijn leiders uit dit kwadrant´ leveranciers die een geïntegreerde Basel II-oplossing bieden, die alle disciplines van risicobeheer omvat en die ook door de markt is geaccepteerd´.

SAS-oplossingen zijn gebaseerd op een geïntegreerd platform. Dit platform zorgt dat er binnen de organisatie ook consistent met risicobeheer wordt omgegaan, in tegenstelling tot op zichzelf staande oplossingen voor de berekening van risico´s en rapportage.

Leveranciers in het Gartners leiderskwadrant, bieden een geïntegreerde benadering van ´enterprise risk management´ (ERM) en maken een koppeling met bedrijfsbrede performance management-systemen. Daarnaast zijn het degelijke organisaties met een professionele dienstverlening. Gartner laat zich positief uit over SAS' complete visie en de mogelijkheden om die visie ook in de praktijk te brengen.

"De resultaten van het rapport, onderstrepen de juistheid van SAS´ visie, de mogelijkheden tot daadwerkelijke uitvoer en onze lange-termijnstrategie", zegt Sjouke Kuindersma, Business Solution Manager Risk SAS Nederland. Kuindersma vervolgt: "De komende twee jaar zal er een verschuiving plaatsvinden van puur risicobeheer, naar resultaatgericht risicobeheer. 'Risk-based performance management' wordt daarom voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. SAS risicobeheeroplossing maakt risico-gebaseerd performance management mogelijk, zodat bedrijven een bedrijfsbreed risicobeleid kunnen voeren. Bedrijven voldoen dan niet alleen aan de wet- en regelgeving, maar zetten hun risicobeheeroplossing om in concurrentievoordeel."

Naast Gartner, is SAS ook door analist Chartis als beste leverancier gekwalificeerd in het rapport 'Chartis RiskTech 100' in de categorie ´specifieke risicotechnologie´. De analist benadrukt SAS' sterke aanbod op het gebied van risico-databeheer, analyse en rapportage. Volgens Chartis is SAS 'superieur in databeheer en risico-analysemogelijkheden'. Chartis roemt SAS 'om de verregaande analysemogelijkheden van grote hoeveelheden data, om de optimalisering van routinehandelingen en om de bewerkingsmogelijkheden van data. SAS levert superieure prestaties ten opzichte van de meeste concurrenten.' Meer informatie over het betreffende Chartis-rapport is te vinden op http://www.chartis-research.com/docRR0603.shtm

Chartis noemt met name SAS´ oplossingen voor kredietrisico- en operationeel risicobeheer, maar SAS Risk Intelligence-aanbod levert ook oplossingen op het gebied van anti-witwaspraktijken, fraudedetectie en asset liability-management (afstemmingen tussen beleggingsbeleid en verplichtingen)..

Leaseplan Corporation
In Nederland is Leaseplan Corporation gebruiker van SAS´ risicobeheeroplossing. LeasePlan Corporation is goed voor 1,2 miljoen leasewagens wereldwijd en heeft daarnaast sinds 1993 de status van een algemene bank.

SAS Credit Risk Management-oplossing ondersteunt Leaseplan Corporation bij het voldoen aan het Basel II-akkoord. Leaseplan past de IRB (Internal Ratings Based)-berekening toe voor de berekening van het reglementair vereiste minimumkapitaal om het kredietrisico te dekken. Met behulp van SAS kan LeasePlan Corporation de vereiste solvency ratio aantonen. Leaseplan Corporation heeft hierdoor een lager risicopositie wat resulteert in een lagere rente voor het eventueel uitstaande krediet.

Internationale klanten
Klanten die gebruik maken van SAS' oplossing voor risicobeheer zijn Barclays (Verenigd Koningrijk), BB&T (V.S.A.), Caisse Nationale des Caisses d'Epargne (Frankrijk), Commerzbank (Duitsland), Grupo Santander (Spanje), HypoVereinsbank (Duitsland), Kookmin Bank (Korea), National Australia Group (Australië) en Raiffeisen Zentralbank (Oostenrijk).

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence software en dienstverlening. Meer dan 40.000 bedrijven, waaronder 96 van de top 100 van de Fortune Global 500-organisaties, gebruiken SAS software om hun prestaties te verbeteren door grote hoeveelheden gegevens inzichtelijk te maken om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS biedt naast branchespecifieke ook generieke oplossingen en is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence-toepassingen vanuit een enterprise intelligence platform.

SAS levert haar klanten al sinds 1976 The Power to Know. De onderneming groeit continu en is vanaf de oprichting winstgevend. Jaarlijks investeert SAS 26% van de omzet in Research & Development; meer dan het dubbele van wat concurrenten investeren. Wereldwijd werken ruim 10.000 medewerkers bij SAS, van wie 3.400 in Europa. SAS is sinds 1986 actief in Nederland. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Huizen op landgoed 'Oud-Bussem', waar ruim 100 medewerkers werken. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de pers:
SAS Institute B.V.
Merel Feenstra
t: (035) 699 68 37
e: merel.feenstra@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: sas@publiekswerk.nl