Gemeente Breda

Extra ruimte voor terrassen aan Haven in Buitenruimteverordening

Definitieve tekening terrassen Nieuwe Mark

Begin november 2006 heeft het college de voorstellen bekend gemaakt om de Buitenruimteverordening Binnenstad Breda 2005 op onderdelen te wijzigen en terraslocaties aan te wijzen langs de Nieuwe Mark.

Deze voorstellen zijn voor consultatie vrijgegeven. Op basis van de consultatie heeft het college een aantal zaken aangepast zoals het creëren van extra terrasruimte langs de Haven.

Nieuwe Mark

In de voorgestelde wijziging van de Buitenruimteverordening wordt het gebied waarvoor de verordening geldt uitgebreid. De kade aan de binnenstadszijde van de Nieuwe Mark, vanaf de Kraanstraat tot aan de Waterstraat, wordt aan het gebied toegevoegd. De regels van de verordening voor het plaatsen van terrassen en uitstallingen gelden dan voortaan ook voor dit gebied. Het plaatsen van terrassen is uitsluitend met vergunning mogelijk op locaties die daarvoor op de inrichtingstekening zijn aangegeven.

Het college heeft gecommuniceerd met belanghebbenden over de ingetekende terraslocaties. De reacties zijn binnen de uitgangspunten en randvoorwaarden van het ontwerp nader onderzocht. Algemene en individuele belangen zijn daarbij opnieuw afgewogen. Dit heeft geleid tot een aantal aanpassingen, zoals het verschuiven van enkele glasbakken en fietsklemmen. Hierdoor komt er 30% extra terrasruimte hetgeen ook beter is voor het gewenste beeld en het gebruik van de openbare ruimte. De aangepaste inrichtingstekening geldt straks als toetsingskader voor aangevraagde terrasvergunningen.

Algemene regels voor uitstallingen

Een andere wijziging ten opzichte van de oude verordening is de verdere vereenvoudiging van regelgeving zoals vastgesteld in het programmaplan Vergunningverlening en Handhaving 2010: Het vergunningenstelsel voor uitstallingen vervalt.

Objecten als bankjes en bloembakken maar ook commerciële uitstallingen, zoals handelswaar, één speeltoestel en één losstaand reclamebord, mogen zonder vergunning op, aan of boven de weg worden geplaatst. Daarbij gelden wel voorwaarden en beperkingen wat betreft soort, uitstraling, afmeting en plaats van de uitstallingen. Ook moet er altijd een vrije doorgang zijn voor voetgangers en nood- en hulpdiensten. De algemene regels maken het voor ondernemers eenvoudiger om uitstallingen te plaatsen omdat zij geen vergunning meer hoeven aan te vragen. Wel moeten zij precariobelasting betalen voor het plaatsen van objecten op of boven gemeentegrond, tenzij voor de objecten een vrijstelling geldt. De gemeente houdt toezicht en treedt zo nodig handhavend op.

Procedure

De raadscommissie Milieu en Mobiliteit behandelt de wijziging van de Buitenruimteverordening op 6 maart 2007. De gemeenteraad neemt vervolgens naar verwachting in de raadsvergadering van 22 maart 2007 een besluit.

Breda, 31 januari 2007

Te downloaden:

* TOELICHTING BIJ BUITENRUIMTEVERORDENING BINNENSTAD BREDA 2005-eerste wijziging.pdf

* Nota van commentaar buitenruimte.pdf