Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Ambtelijk apparaat gaat gebiedsgericht werken

In februari 2007 wordt het formele startdocument gepresenteerd voor het veranderingsproces bij de deelgemeente Feijenoord.

Presentatie concept-blauwdruk
Een concept-blauwdruk voor de nieuwe organisatie en werkwijze werd donderdag 25 januari gepresenteerd in de deelraadcommissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR).

Gebiedsgericht frontlijn werken
Belangrijke uitgangspunten voor de nieuwe organisatie zijn gebiedsgericht frontlijn werken, actiegericht, meer mandaat voor uitvoerders en handelen vanuit de vraag van bewoners in combinatie met politieke doelstellingen.

Vitale coalities
We gaan problemen niet meer uitsluitend beleidsmatig te lijf, vanuit onze toren, verklaarde ad interim deelgemeentesecretaris Huib de Vet. We zijn actief aan relevante tafels, bijvoorbeeld met woningcorporaties en gemeente, we vormen vitale coalities, met onder andere de gemeentelijke diensten en bewonersorganisaties, en we werken op basis van een agenda voor de toekomst.

Drie gebiedsteams
Het ambtelijk apparaat kent nu nog een sectormodel, waarin de ambtenaren zijn verdeeld over werksectoren en beleidsvelden. De nieuwe opzet gaat uit van een verdergaande wijze van gebiedsgericht werken. Er komen drie gebiedsteams met elk een regisseur, beheerder(s), coördinator beleid, contactfunctionaris en ondersteuner(s).

Dienstverlening
Daarnaast is er in de nieuwe structuur een tak dienstverlening, met onder andere de Stadswinkel (voorheen Burgerzaken) en een Expertiseteam voor beleidsinhoudelijke zaken en projectleiding.

Noord-Midden-Zuid
De drie gebiedsteams zijn Noord (Noordereiland, Feijenoord, Kop van Zuid, Katendrecht), Midden (Afrikaanderwijk, Bloemhof en Hillesluis), en Zuid (Vreewijk).

Doordachte keuze
Voor deze indeling is gekozen op basis van geografische aspecten en stedenbouwkundige samenhang, maar ook met het oog op gemeenschappelijke problematiek, verklaarde De Vet in de commissie.

Indeling wijkcommissies
Op een vraag van Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) antwoordde hij dat de deelraad zou kunnen kiezen om de huidige indeling van de wijkcommissies aan deze nieuwe structuur aan te passen. Maar het kan ook blijven zoals het is. Het staat elkaar niet in de weg.

Concept
Benadrukt werd dat het toegelichte model een concept is. Er wordt nog overlegd met het dagelijks bestuur en er gaat een adviesaanvraag naar de Ondernemingsraad. In het voorjaar wordt begonnen met het daadwerkelijk veranderen van het ambtelijke apparaat, dat vanaf juni onder leiding staat van een nieuwe deelgemeentesecretaris.

Inbreng raad
Atabey Senyürek vroeg of de deelraad nog iets kan inbrengen voor het definitieve plan er ligt. We staan open voor adviezen en suggesties, antwoordde deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn. De raad heeft financiën beschikbaar gesteld voor het veranderingsproces (en het aanstellen van een tijdelijk secretaris, red.). Maar de ambtelijke organisatie is een bevoegdheid van het dagelijks bestuur en de tijd dringt. Als u binnen een week reageert, kunnen wij het meenemen.

Financiële cosequenties
Vragen van Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) over de financiële consequenties van het veranderingsproces konden nog niet worden beantwoord in de commissie.

Personeelsbestand
Exacte gegevens over veranderingen in het personeelsbestand en eventuele extra kosten voor outsourcing (aan externe deskundigen uitbesteed werk) zijn nog niet bekend, stelde dagelijks bestuurder Robbert Baruch.

Hoofdlijnen in maart bekend
In maart zijn de hoofdlijnen bekend en worden de commissieleden tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.

(foto: Het kantoor van de deelgemeente Feijenoord aan de Maashaven O.z. 230, waar de ambtenaren gehuisvest zijn.)