Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Jong XL: één loket voor ouders en jeugd in Feijenoord

Nog vóór de zomervakantie komt er een laagdrempelig loket voor jonge kinderen en hun opvoeders én voor jongeren.

One stop shop
Er worden plannen uitgewerkt om in het deelgemeentekantoor een one stop shop in te richten voor onder meer gezondheidsvragen, opvoedingsondersteuning, scholing en werk, schuldhulpverlening, vrijetijdsbesteding en huisvesting.

Nieuwe opzet
De doelgroep van Jong XL, zoals het loket gaat heten, bestaat uit jongeren van 0 tot 23 jaar en hun ouders en medeopvoeders. Gezien de problematiek van jongeren in de deelgemeente is het goed om de nieuwe opzet van de Centra voor Jeugd en Gezin (vroeger: Jong-Centra van de GGD), waar het consultatiebureau voor babys en peuters en jeugdartsen worden ondergebracht, uit te breiden met extra voorzieningen voor jongeren en gezinnen.

Herkenbare locatie
Er komen pedagogen van Stichting Welzijn Feijenoord en gezinscoaches, lichtte deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn toe in de commissie AZR. Ouders kunnen er vanaf de geboorte van hun kind terecht met hun problemen. Ook jongeren kunnen hier komen. De meerwaarde van Jong XL is een herkenbare locatie, maar vooral dat mensen gelijk worden geholpen.

Afstemming
Veel specifieke kennis is samengebracht en als mensen moeten worden doorverwezen, wordt meteen een afspraak gemaakt met de betreffende instantie. Voor de professionals is een groot voordeel dat er beter kan worden samengewerkt, afgestemd en overgedragen.

Hulpverlening aan de randen
Marco van Lent (PvdA) vroeg of één centraal loket geen nadeel is voor bewoners aan de randen van de deelgemeente. Daar is rekening mee gehouden, antwoordde Oudshoorn. Er gaat geen hulpverlening weg uit de randen. De spreekuren in wijkgebouw Kamelia, bijvoorbeeld, verdwijnen niet.

Tussenrapportage
De deelgemeente, GGD en JOS (Jeugd, Onderwijs en Samenleving) werken op dit moment het plan voor Jong XL verder uit. De toelichting in de raadscommissie was een tussenrapportage om de politiek te informeren over de stand van zaken.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.