Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 31 januari 2007

Winkeliers verwachten dat Kroes onderlinge afspraken van banken over interchange fees verbiedt

Vandaag presenteert eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging de resultaten van een sectoronderzoek naar concurrentie in de financiële dienstverlening. Daarin worden de interchange fees die banken aan elkaar berekenen voor elektronische betalingen weer hard aangevallen.

Interchange fees worden door de bank van de winkelier betaald aan de bank van de met een kaart betalende consument. Winkeliers berekenen deze kosten door in de prijzen van de producten en zijn het de consumenten die deze tarieven uiteindelijk betalen. Interchange fees zijn al jaren onderwerp van een verhitte discussie tussen banken en winkeliers. Onlangs nog besloot de Poolse mededingingsautoriteit dat interchange fees moeten worden afgeschaft.

Ook de Europese Commissie stelt dat deze interbancaire vergoedingen veel te hoog zijn en dat het onduidelijk is hoe de hoogte ervan wordt bepaald. Het lijkt op een één-tweetje van de banken waarbij de consument en de winkelier uiteindelijk voor de hoge kosten opdraaien. Bovendien wordt winkeliers nog vaak verboden om de kosten direct te mogen doorbelasten aan de consument die er zo onbewust voor kiest met een duur betaalmiddel af te rekenen.

Het Platform Detailhandel Nederland is fervent voorstander van een zo maatschappelijk efficiënt mogelijk betalingsverkeer in Nederland. Zeker nu de Europese Commissie in haar rapport stelt dat zelfs als de interchange fees worden afgeschaft, de meeste betaalkaarten nog winstgevend voor de banken zijn, dienen zij ook in Nederland hard te worden aangepakt.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.