Gemeente Tilburg

Datum
31 januari 2007
Persbericht gemeente Tilburg

Tilburg scoort als beste bij bouwvergunningen

'De beste gemeente van Nederland', zo werd Tilburg onlangs bestempeld voor zijn afdeling bouw- en woningtoezicht. Dit resultaat blijkt uit een onderzoek, gehouden door Zenc, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van overheid, innovatie en ICT. Het onderzoek, een zogeheten benchmark, richtte zich op het proces van vergunningverlening. Verantwoordelijk wethouder Marieke Moorman: "We zijn continu bezig met de vraag waar onze dienstverlening beter kan. Dat zich dat dan nu zo vertaalt, is een echte waardering." Deelnemende gemeenten aan de benchmark waren onder meer: Apeldoorn, Breda, Delft, Eindhoven, Groningen, Helmond, Leeuwarden, Lelystad, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Zwolle.

Klantgemak
Drie invalshoeken leverden de basis voor de benchmark: klantgemak, beleidseffectiviteit en organisatorische efficiency. Ten aanzien van klantgemak laat de benchmark bijvoorbeeld zien dat in Tilburg de doorlooptijden vrijwel nooit de wettelijke termijn overschrijden. Bij beleidseffectiviteit scoort Tilburg als beste als het gaat om het aantal beschikkingen dat strandt in beroepsprocedures. Dit aantal is relatief laag. Bij organisatorische efficiency blijkt bijvoorbeeld dat in verhouding tot andere gemeenten de legeskosten in Tilburg laag zijn. Wethouder Moorman: "Het benchmarkrapport bevat ook aanbevelingen. Bijvoorbeeld over het verkorten van de aanvraagprocedures voor bouwvergunningen, wat kan door het verruimen van de welstandscriteria en het vernieuwen van de bestemmingsplannen. Met dat laatste zijn we inmiddels al gestart. Juist vanuit de leermogelijkheden die dit soort onderzoek biedt, doen we hieraan mee. Ik hoop dat deze aanbevelingen bruikbaar zijn om de dienstverlening op korte termijn verder te verbeteren. Ook blijven we kijken waar we het structureel nog beter aan kunnen pakken voor ondernemers en burgers."

Transparant
De verbetering van de kwaliteit van Bouwtoezicht is al langer aandachtpunt in Tilburg. Zo is onder andere gewerkt aan het doorzichtiger maken van de procedures en is vorig jaar bijvoorbeeld een pilot gestart met zogeheten flitsvergunningen, waardoor men voor eenvoudige verbouwingen binnen een week een vergunning kan krijgen. Marieke Moorman: "Ook hebben we als een van de eerste gemeenten in 2005 toetsingsniveaus vastgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld hoe hoeveel aandacht brandveiligheid en constructieve veiligheid krijgen ten opzichte van andere toetsingscriteria. Daar heeft het gemeentebestuur dus keuzes durven maken. Dit en de inzet van de medewerkers zijn belangrijke redenen waarom onze afdeling Bouwvergunningen dit resultaat boekt."

Voor de pers:
Thomas Heesters: 013 542 9952
Annemieke Kanters: tel 013 542 8845


---- --