Gemeente Tilburg

Datum
31 januari 2007

Weg naar jongerenambassadeurs gevonden

Jongerenambassadeurs in nieuw jasje

Steeds meer jongeren vragen een subsidie voor jongerenactiviteiten aan bij de jongerenambassadeurs. Het aantal aanvragen is gestegen van 22 in 2002 tot 47 in 2006. De aanvragen zijn zeer divers en de hoogte van de subsidie varieert van E 85,= tot E 5000,= . Dit blijkt uit de evaluatie jongereninitiatieven 2006.

Wethouder Marieke Moorman van Jeugdparticipatie:"De gemeente wil graag dat jongeren meedenken en meedoen in de stad. Het is dan ook belangrijk dat jongeren hun ideeën laten horen en zich actief hiervoor inzetten. De jongerenambassadeurs helpen hen hierbij op weg en zorgen ervoor dat meer jongeren hun stem laten horen. Al sinds 1999 zijn zij een belangrijke schakel tussen de jongeren in de stad en de gemeente Tilburg."

Budget jeugdparticipatie
Jongeren die een activiteit voor jongeren willen organiseren, kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de jongerenambassadeurs. De ambassadeurs adviseren de gemeente over het wel of niet toekennen van de subsidie. Ze letten hierbij vooral op het maatschappelijk effect van een activiteit. Uit de evaluatie blijkt dat in 2006 voor het eerst iets meer dan de helft (55%) van de aanvragen een positief advies kreeg. Verder komt het zelden voor dat de gemeente afwijkt van dit advies (in 2006 éénmaal). In totaal is er in 2006 E 49.478,- subsidie verleend voor jongerenactiviteiten door jongeren. Het budget voor 2007 bedraagt net als in 2006 weer E 50.000,= . Naast het adviseren van de gemeente ondersteunen de ambassadeurs de jongeren bij hun aanvraag en brengen ze de subsidiemogelijkheid onder hun aandacht.

Do something...ACT NOW!
Deze maand zijn de jongerenambassadeurs in een nieuw jasje gestoken. Met een nieuw logo en nieuwe huistijl presenteren zij zich aan de jongeren in de stad via hun website, posters, freecards, scholenbezoeken, spandoeken en andere activiteiten. Met hun algemene slogan "Do something..ACT NOW!" roepen ze jongeren op om niet langer te wachten maar nu in actie te komen. Ze spreken jongeren aan op hun talent en moedigen ze aan om dromen waar te maken en zelf activiteiten te organiseren. Verder ondersteunen ze jongeren bij de uitwerking van activiteiten of helpen ze hen op weg naar de juiste instanties. Ook proberen ze voor elkaar te krijgen dat zoveel mogelijk jongeren hun stem laten horen en meedenken over het Tilburgse jeugdbeleid. Dit gebeurt onder meer tijdens scholenbezoeken. De jongerenambassadeurs zijn jongeren uit alle wijken, van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Op dit moment zijn er zo'n vijftien ambassadeurs. Meer informatie op de vernieuwde website www.jongerenambassadeurs.nl.

Voor de pers:
Thomas Heesters, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 99 52; Esy Hoek, gemeente Tilburg, telefoon 013-542 88 35.


---- --