Gemeente Amsterdam



tentoonstelling Van Huis Uit: migrantenfamilies en hun interieurs

31 januari 2007
-

Van 27 januari t/m 5 mei 2007 is de tentoonstelling `Van huis uit' te zien in ImagineIC. De tentoonstelling onderzoekt hoe de cultuur van herkomst het interieur van migranten en hun kinderen en kleinkinderen beïnvloedt. Wie als migrant in een ander land gaat wonen, laat huisraad achter. De één zal voor zijn nieuwe huis weer op zoek gaan naar dezelfde soort spullen, een ander is juist blij er van af te zijn.

De tentoonstelling bestaat onder andere uit:

Fictieve woonkamer

Voor gastcurator McMillan zijn interieurs een metafoor voor de interculturele werkelijkheid, met al z'n tegenstellingen en verschillen. McMillan presenteert een fictieve woonkamer met Marokkaanse, Indische en Surinaamse verwijzingen.

Beeldmateriaal ImagineIC De installatie wordt begeleid door levensgrote statieportretten van migrantenfamilies in hun eigen huiskamer, gemaakt door fotografe Ting Chan. Grafisch vormgever/fotograaf Michiel Huijsman toont de diversiteit in het assortiment in gemanipuleerde collages van winkelinterieurs.

Homevideo's

Zes families van verschillende culturele achtergrond maakten in samenwerking met professionele filmmakers zes korte homevideo's. De films zoomen in op specifiek meubilair, voorwerpen en gebruiken. Per generatie blijkt de gevoelswaarde bij objecten te verschillen.

Beeldmateriaal ImagineIC Game: Inpaccen

In een pacman-achtige omgeving worden de spelers uitgedaagd de strijd om geld, meubilair en accessoires aan te gaan en richten zo hun eigen ideale woonkamer in.

Onderzoek en vervolg

Het uitgangspunt voor Van huis uit is een onderzoek van het Meertens Instituut en SISWO (Instituut voor Maatschappijwetenschappen) naar de wooncultuur van migranten en hun nakomelingen. Na vertoning bij Imagine IC reist de expositie verder naar de Openbare Bibliotheek en broedplaats NS16 in Tilburg.

Beeldmateriaal ImagineIC Informatie ImagineIC:

Bijlmerplein 1006-1008
(op twee minuten loopafstand van station Bijlmer) Openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag 11.00-17.00 uur
donderdag tot 21.00 uur
Toegang gratis
www.imagineic.nl
Reageer