Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Prijs beste woonzorginitiatief ouderen naar 'De Prinsenhof'

31-01-2007

De nationale VPR-Stimuleringsprijs 'Het beste woonzorginitiatief van ouderen' ter waarde van 15.000 euro is vandaag toegekend aan Ontmoetingscentrum Prinsenhof in Rotterdam. De prijs werd uitgereikt door staatssecretaris Clémence Ross (ministerie van VWS) en Annet Bertram, directeur-generaal Wonen van het ministerie van VROM tijdens het WMO-congres 'Delen in verandering' in Ahoy te Rotterdam.

De bewonersvereniging nam het initiatief om te bevorderen dat bewoners van de 660 Prinsessenflats zelfstandig konden blijven wonen. Volgens de jury is het 'een moedig initiatief' van bewoners. Het terugbrengen van een dergelijk grootschalig project tot de menselijke maat is volgens de jury een knappe prestatie.

De organisatie van de prijsvraag was in handen van het VPR-programmateam. VPR staat voor 'versterking van de positie van de patiënt in de regio'. Het is een samenwerkingsproject van de ouderenbonden PCOB, ANBO, Unie KBO, de Landelijke organisatie van cliëntenraden (LOC) en de koepel van regionale
patiënten-consumentenplatforms Lorep. Ouderen met een zorgvraag konden een project indienen. Specifieke groepen, zoals allochtone of homoseksuele ouderen, werden in het bijzonder uitgenodigd om mee te doen. Voorwaarde voor deelname was onder andere dat het project echt gerealiseerd zou worden. Het project moest bovendien een sluitende begroting hebben.

Er waren in totaal tien inzendingen van woonzorginitiatieven. Drie projecten daarvan werden genomineerd. Naast de eerste prijs werden ook nog twee aanmoedigingsprijzen van 1000 euro elk toegekend (Zorgcoöperatie Hoogeloon U.A en Woongroep de Grindhorst in Hillegersberg-Schiebroek). De tien ingezonden woonzorginitiatieven staan beschreven in de brochure 'Het beste woonzorginitiatief van ouderen'. U kunt deze brochure vanaf 31 januari bestellen bij de PCOB, Postbus 1238, 8001 BE Zwolle. Tel. (038) 422 55 88 of per email: i.schut@pcob.nl

Meer informatie


* persbericht PCOB:
http://www.pcobcms.nl/default_detail.asp?pcobID=803
* Dossier Wonen en zorg (algemeen over de combinatie van wonen en zorg): http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21820