Gemeente Breda

Geen samenwerking met marktpartijen voor ontwikkeling Jeka terrein

Haalbaarheid Coach & Care niet voldoende aangetoond. Het college van burgemeester en wethouders gaat geen samenwerkingsovereenkomst aan met marktpartijen voor een Coach & Care project op het Jekaterrein aan de Claudius Prinsenlaan.

Het haalbaarheidsonderzoek van Ballast Nedam, Singelveste, Vesteda en Amphia Ziekenhuis toont volgens het college onvoldoende de toegevoegde waarde aan van een Coach & Care concept. In dit concept worden onderwijs, zorg en wonen gecombineerd. De verschillende functies versterken elkaar onvoldoende en het gezamenlijk gebruik van voorzieningen komt onvoldoende tot stand. Het college gaat nu andere mogelijkheden onderzoeken om invulling te geven aan het terrein.

De haalbaarheidsstudie betrof het terrein van voetbalvereniging Jeka, die binnenkort verhuist naar een nieuwe locatie. In de Ontwikkelingsvisie Claudius Prinsenlaan moet het Jekaterrein ingevuld worden door functies gekoppeld aan zorg, onderwijs en sport. De genoemde marktpartijen hebben het initiatief genomen om voor eigen kosten en risico een haalbaarheidsstudie voor een Coach & Care concept uit te voeren, dat paste binnen deze visie. Potentiële gebruikers als Amphia, het Baronie College, hogeschool Avans, Kober Groep en Stichting Woonzorg Projecten Breda ondersteunden dit voorstel. In juli 2005 tekende de gemeente een intentieverklaring met drie marktpartijen. Dat heeft geleid tot een haalbaarheidsstudie die de initiatiefnemers in november 2006 aan het college hebben aangeboden.

Het college is echter van mening dat in de haalbaarheidsstudie te weinig synergie bestaat tussen de verschillende onderdelen van zorg en onderwijs. Het is te veel een verzameling van losse functies in losse gebouwen. De inhoudelijke samenwerking wordt wel genoemd maar niet concreet ingevuld.

Daarnaast is de haalbaarheid van het concept op een aantal punten onvoldoende aangetoond. Zo is de betrokkenheid van diverse partijen te incidenteel waardoor de samenhang tussen coach (onderwijs) & care (zorg) niet tot leven komt. Ook ziet het college in het voorgestelde woonprogramma te weinig relatie met coach en care. Nu lijkt het meer een gewone woonbuurt en daar is geen behoefte aan op deze plek. Ruimtelijk gezien vindt het college dat het aantal van zes bouwblokken afbreuk doet aan het karakter van de Claudius Prinsenlaan. Dat zouden drie of maximaal vier bouwblokken moeten zijn met ondergrondse parkeervoorziening. Ook is de financiële haalbaarheid voor de gemeente niet aangetoond.

Bovendien wordt het Coach & Care concept verzwakt door het recente besluit van het Amphia Ziekenhuis om een deel van de locatie Langendijk niet te verhuizen naar de Molengracht. Het college heeft de initiatiefnemers per brief op de hoogte gebracht van zijn standpunt en spreekt daarin ook de waardering uit voor hun inspanningen.

Het college heeft nu de Directieraad de opdracht gegeven de ontwikkelingsmogelijkheden van het Jekaterrein te onderzoeken. Daarbij staat voorop dat het gebied een samenhangende invulling krijgt van functies en dat de opbrengsten voor de gemeente voldoende zijn om de verplaatsing van Jeka te bekostigen.

Breda, 31 januari 2007

Te downloaden:

* 1+14 def.pdf