Digitale Gemeente Houten

Lezing in Bibliotheek Houten: Zin en onzin van het Bernini mysterie

maandag 22 januari 2007 - Bron: Bibliotheek Houten

Op woensdag 31 januari wordt in de bibliotheek van Houten een lezing gehouden over Het Bernini mysterie van Dan Brown.

Er is een Rome vóór en na Het Berninimysterie en die zijn niet hetzelfde. Eeuwenlang werd Rome bezocht door mensen die al dan niet gewapend met stadsgidsen - de stad ontdekten, maar sinds het succes van Dan Brown lopen grote groepen mensen met beduimelde exemplaren van Het Berninimysterie door de eeuwige stad.
Net als in zijn bestseller De Da Vinci Code laat Dan Brown ook in Het Bernini Mysterie het werk van een groot kunstenaar uit Italië een hoofdrol spelen. Gianlorenzo Bernini, beeldhouwer, wonderkind en superster zou in zijn beelden geheime codes hebben verstopt die het Pad der Verlichting markeren dat leidt naar het geheime hol van het mysterieuze genootschap van de Illuminati. In deze lezing volgen we de zinderende zoektocht naar kerken met duivelsgaten en beelden van vrouwen in hevige en gepassioneerde extase. Karin Braamhorst bespreekt aan de hand van prachtige dias de fascinerende duistere raadsels van bekende en minder bekende kunstvoorwerpen, waarvan de werkelijke achtergrond vaak nog intrigerender is dan de fictie van Dan Brown.

Karin Braamhorst (1960) is kunsthistorica, docente en auteur. In 2004 verscheen van haar hand het Ikonen Lexicon, een alfabetisch geordend, begrijpelijk geschreven en prettig leesbaar handboek over de geschiedenis van ikonen, dat in de pers lovend werd ontvangen. In juni 2006 is het Lexicon van Nederland in de Negentiende eeuw verschenen, waarin de grote maar vooral ook de kleine verhalen zijn opgetekend over het leven in die tijd. Voor 2007 staat het Lexicon van de Gouden Eeuw op stapel.

Karin Braamhorst is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zij geeft inspirerende lezingen en cursussen voor een zeer uiteenlopend publiek: zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel. Haar lezingen worden verluchtigd met prachtige beelden van de kunstwerken die aan bod komen. Door haar persoonlijke stijl weet zij haar toehoorders te enthousiasmeren en te betrekken bij de verhalen die ze vertelt. Zo heeft zij de afgelopen maanden voor een groot publiek onder meer haar lezing Zin en onzin van de Da Vinci Code gegeven. Nieuw is de lezing Zin en onzin van het Bernini Mysterie. Beide lezingen zijn inmiddels integraal verschenen op cd als onderdeel van een nieuwe serie luisterboeken over kunstgeschiedenis die verschijnt bij Nova Zembla luisterboeken.

De lezing wordt gegeven in het gebouw van de Bibliotheek Houten, Onderdoor 158. Voorverkoop van toegangsbewijzen vindt plaats bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs, Spoorhaag 144, te Houten.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Prijs: 7,50 inclusief koffie. U-pas houders 3,75

Voor meer informatie, aanmelding of een folder kunt u terecht bij de Bibliotheek Houten.
telefoon: 030-6375938.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).