PvdA Rotterdam


Vragen over veiligheid zwembadmedewerkers

Wo 31 Jan 2007 - Redactie

Werken in een zwembad is niet alleen maar leuk. Het blijkt dat in veel zwembaden in Nederland de regels voor de chemische veiligheid regelmatig worden overtreden. De PvdA wil daarom weten hoe het met de veiligheid in de Rotterdamse zwembaden gesteld is.

Uit het inspectierapportage 'Rapport Inspectie Zwembaden Arbeidsinspectie 2006' blijkt dat in bijna 80% van de zwembaden in Nederland de regels voor de chemische veiligheid regelmatig worden overtreden. Meer dan driekwart van de onderzochte zwembaden voldeed niet aan de veiligheidseisen. Het ging hierbij om etikettering, opslagreservoirs, leidingen, lekkages, persoonlijke beschermingsmiddelen, werkplekinstructiekaarten, ventilatie en noodprocedures. Bij het desinfecteren met chloor komen regelmatig kleine ongelukjes voor en bij het desinfecteren met elektrolyse is er explosiegevaar. De kans op ernstige ongelukken is weliswaar klein, maar de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Sinds de vorige inspectieronde van de Arbeidsinspectie in 1998 lijkt de situatie nauwelijks verbeterd. Zwembadmedewerkers lopen daardoor een risico.

PvdA-raadslid Birsel Gülmüs wil van de wethouder weten welke veiligheidsvoorzieningen in Rotterdamse zwembaden worden getroffen om de medewerkers van zwembaden te beschermen tegen mogelijke chemische ongelukken. Verder vraagt zij of ook zwembaden die niet of maar gedeeltelijk in beheer zijn van de Gemeente Rotterdam rampenoefeningen uitvoeren en hoe vaak.

In het licht van deze nieuwe gegevens wil de PvdA ook graag weten hoe het staat met de inventarisatieronde die op dit moment gehouden wordt naar aanleiding van een eerdere motie van de PvdA (nov. 2006) over de onderhoudsstaat van de zwembaden in Rotterdam.

Agressie en geweld
Maar niet alleen op het gebied van de chemische veiligheid lopen zwembadmedewerkers risico. Medewerkers worden ook regelmatig geconfronteerd met agressief en gewelddadig gedrag. Meer dan de helft van de zwembadmedewerkers (54%) heeft volgens de onderzoekers te maken met agressie en geweld in allerlei vormen. Voorbeelden daarvan gaan van diefstal, discriminatie, dronkenschap en molestatie tot seksueel geweld.
De PvdA wil van de wethouder weten welke acties hij heeft ondernomen om agressie en geweld te voorkomen en aan te pakken in de Rotterdamse zwembaden.

(Het inspectierapport 'Rapport Inspectie Zwembaden Arbeidsinspectie 2006' over agressie, geweld en chemische veiligheid bij zwembaden in Nederland verscheen december 2006.)